AcasăȘTIRI EXTERNE„Ghețarul apocalipsei” se mai ține într-un fir de păr. Omenirea, la un...

„Ghețarul apocalipsei” se mai ține într-un fir de păr. Omenirea, la un pas de dezastru

ghetar„Ghețarul apocalipsei” se mai ține într-un fir de păr. Omenirea, la un pas de dezastru

Ghețarul Thwaites contribuie deja cu aproximativ 5% la creșterea globală a nivelului mării. Topirea completă a sa ar duce la creșterea cu aproximativ 3 metri a nivelului mărilor și oceanelor.

Într-un studiu publicat în revista Nature Geoscience, oamenii de știință au cartat gradul de topire a ghețarului, sperând să învețe din trecutul acestuia cum se va comporta în viitor, scrie CNN.

Oamenii de știință avertizează

Cercetătorii au descoperit că, la un moment dat în ultimele două secole, baza ghețarului s-a desprins de fundul mării, topindu-se într-un ritm de 2,1 kilometri pe an, de două ori mai rapid decât ritmul măsurat de oamenii de știință în ultimul deceniu.

Acest lucru sugerează că ghețarul Thwaites are capacitatea de a se topi rapid în viitorul apropiat, în momentul în care se desprinde de fundul mării, care îl ajută să rămână oarecum stabil.

Un gigantic munte de gheață din Antarctica

„Thwaites se mai ține într-un fir de păr, la propriu, și ne așteptăm să vedem schimbări mari în viitorul apropiat – chiar de la an la an – odată ce ghețarul se desprinde de fundul mării”, a scris Robert Larter, geofizician marin la centrul British Antarctic Survey și coautor al studiului.

Ghețarul Thwaites, care se află în Antarctica de Vest, este unul dintre cei mai mari ghețari de pe Pământ, mai întins decât statul Florida.

author avatar
Andreea Vlad
882 afisari

16 COMENTARII

  1. Andreea ,ori traducerea este gresita ,ori tu nu intelegi despre ceea ce scrii !. Pune ghiata intr-un pahar cu apa !, vezi unde sta ghiata la fundul paharului sau spre suprafata apei ?,trage o linie la suprafata apei imediat ce ai pus ghiata ,iar dupa ce se topeste toata ghiata vezi care este nivelul apei in pahar !. TRECI SI VEZI CE-AI SCRIS !,poate acum intelegi mai mult .

    • „Thwaites îi preocupă pe oamenii de știință de mai multe decenii: ei s-au întrebat încă din 1973 dacă ghețarul prezintă risc de a se prăbuși. Circa un deceniu mai târziu, au descoperit că, din cauză că ghețarul stă pe fundul mării, nu pe uscat, curenții calzi din ocean îl topesc pe dedesubt, ceea ce îi destabilizează poziția.”

      • PS
        Tre’ să fie tare greu să nu poți face diferența între „ghiață” și gheață.
        Da’ despre glaciațiune ce ne poți spune?🤣

    • andreesanu ba , bou incaltat , comparatia ta de idiot nu e valabila . Mai baga un cub de ghiata in paharul cu alcool , poate-ti vin si alte idei

  2. Greenland ice sheet gained 7 Gigatons of mass in just one day ( August 29 2022) — the largest daily gain ever recorded during the summer.

    http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/

    Asa că să vă iau pe cric cu cresterea nivelului mărilor, 5% din nimic e tot nimic. E celebra poza cu nivelul apei in anul constructiei Statuii Libertății, nivel egal cu cel din 2022.

    Studii pe bani multi facute sa-i prostească pe prosti. Orice retard de clasa a 6-a stie ca nivelul apei intr-un pahar cu gheata ramane acelasi după topirea ghietii.

    • Doar daca este total acoperit de apa da nivelul rămâne același ….dar legea lui Arhimede spune că un corp scufundat într-un lichid este împins de jos in sus …..ce este în apa păstrează nivelul .

  3. Dacă ghețarul este pe uscat și „cade în ocean” atunci nivelul oceanului crește, dar dacă ghețarul este în ocean atunci nivelul oceanului crește fix cât o plăcuță suedeză după topirea ghețarului.

    • Stimate Smarandache, problema este clara doar pentru cei ceau mai fost si pe la orele de fizica.
      Andreea Vlad(si ea cu doua prenume, cineva scria nume mici si nu gresea) nu da dovada de ceva minima cultura generala si nu poate intelege nici ceea ce poate vedea cu ochii ei. Un pahar plin cu apa,la refuz, in apa se afla o bucata mare de ghiata care se inalta 2-3cm peste buza paharului.
      Peste cateve ora cand gheata s-a topit apa nu a dat peste buza paharului. Relatia 1/9 din legea lui Arhimede si diferenta de densitate sunt detalii care o depasesc pe biata Adeeea Vlad.
      E blonda si nu poate mai mult.

  4. Daca scrie pe CNN cu siguranta este adevarat. Lumea trebuie sa stea speriata de virusuri si schimbari climatice ca sa isi ia de la gura si sa accepte dictatura care urmeaza

  5. @Autor:Andreea Vlad
    Nu exista incalzire globala.Au spus-a deja oficial mai multi cercetatori.Sunt niste „Fenomene” extreme dar au Alte cauze…nu haarp 5g si alte prostii.
    Daca intradevar ar creste nivelul marii…olanda ar fi sub atlantic…cat despre venetia…si multe alte „orase laguna”..in decursul istoriei asta a fost soarta lor.
    Acum 15.000 ani….Egiptul era mai fertil ca Romania….azi,,,,doar desert…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger