AcasăȘTIRI EXTERNE„Gherilă urbană” la Roma! Proteste violente împotriva obligativității certificatului verde COVID la...

„Gherilă urbană” la Roma! Proteste violente împotriva obligativității certificatului verde COVID la locul de muncă – VIDEO

roma„Gherilă urbană” la Roma! Proteste violente împotriva obligativității certificatului verde COVID la locul de muncă - VIDEO

Protestul autorizat sâmbătă în centrul Romei, la care au participat mii de oameni, s-a transformat într-o „gherilă urbană”, după ce câteva sute de participanți s-au desprins din marş, încercând să ajungă la sediul guvernului, scrie Corriere della Sera.

Mii de persoane au protestat în capitala Italiei, din cauza obligativității certificatului verde Covid în toate locurile de muncă începând de la 15 octombrie. În timpul manifestărilor, au existat încleștări violente între protestatari și polițiști.

Protestul a scăpat de sub control, scrie presa din Italia. Manifestanții au luat cu asalt Palazzo Chigi, sediul Guvernului italian. Polițiștii s-au pregătit pentru o demonstrație de amploare, dar situația a degenerat. Presiunea manifestanților a fost uriașă, nici măcar blindatele forțelor de ordine nu au rezistat.

Certificatul verde Covid, obligatoriu din 15 octombrie

Ministerul de Interne și prim-ministrul Mario Draghi sunt îngrijorați pentru posibila escaladare a protestelor în zilele următoare. Mai ales într-un climat de tensiune, având în vedere termenul limită de 15 octombrie, când certificatul verde va fi obligatoriu pentru toți lucrătorii.

Manifestaţia, la care au participat şi membri ai unor grupări de extremă-dreaptă, a fost marcată și de altercaţii cu poliţia. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe oamenii violenți. Potrivit La Stampa, protestatarii au strigat „Libertate, libertate, No Green Pass”, „Asasinii, asasinii” și au scandat împotriva premierului Mario Draghi.

Manifestații violente și la Milano

Persoanele care s-au desprins din marş au încercat să ajungă la sediul guvernului. Ei au aruncat cu petarde și diferite obiecte către poliție, în special mobilier stradal, în Piazza del Popolo. Tensiuni între protestatari și poliție au avut loc și la intersecția dintre Villa Borghese și Via Veneto, în centrul Romei. Zeci de persoane au fost reținute.

Alte manifestaţii împotriva certificatului sanitar au mai avut loc sâmbătă la Milano sau Cesena.

author avatar
Andreea Vlad