AcasăȘTIRI EXTERNEGermania vinde gaze Poloniei, Rusia denunță și amenință: „Iarna abia începe”

Germania vinde gaze Poloniei, Rusia denunță și amenință: „Iarna abia începe”

Germania vinde gaze Poloniei, Rusia denunță și amenință: „Iarna abia începe”

Polonia acuză Rusia că a oprit livrările de gaze prin gazoductul care trece prin teritoriul său.

Iarna a început iar tensiunile geostrategice în jurul furnizării de gaze către Europa au cunoscut o nouă dezvoltare.

Astfel, Moscova a denunţat duminică, un comportament puțin „raţional” al Germaniei, care revinde gazele Poloniei, în plină creştere a preţurilor şi în timp ce Moscova este acuzată că şi-a limitat voluntar livrările în Europa.

„Nu este cea mai rațională decizie”

„Observăm o inversare a fluxului de gaz din Germania către Polonia și, se pare, și către Ucraina, de ordinul 3 până la 5 milioane de metri cubi pe zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al gigantului gazier rus Gazprom, Serghei Kuprianov.

„Acest gaz provine din rezervoare subterane din Germania , rezervoare din care gazul a fost deja folosit în proporție de 47%. Și iarna abia începe. Nu este cea mai rațională decizie”, a continuat el.

Potrivit acestuia, prețurile acestor livrări sunt „semnificativ mai mari decât cele ale volumelor livrate de Gazprom”.

Miercuri, reprezentanța poloneză la Uniunea Europeană a acuzat Moscova că și-a oprit livrările prin gazoductul Yamal-Europe între Rusia, Polonia și Germania, acuzând Gazprom de „manipulare”.

Potrivit lui Vladimir Putin, dacă gazul nu mai trece prin această conductă, este pentru că europenii nu l-au comandat. În ceea ce privește Ministerul German al Energiei, acesta a afirmat că au fost respectate contractele de livrare pe termen lung cu Moscova și că „nu există semne de blocare a aprovizionării”.

Gazprom se apără

Europa de Vest se confruntă de câteva luni cu o creștere nemaivăzută a prețurilor gazelor din cauza mai multor factori: o iarnă foarte rece 2020-2021, redresarea economică post-pandemie sau chiar o reducere a ofertei de energii regenerabile.

Prețul gazului în Europa a doborât săptămâna trecută un nou record, odată cu venirea temperaturilor de iarnă. La acestea se adaugă tensiunile geopolitice dintre UE și Moscova, care asigură o treime din livrările europene.

Occidentalii suspectează Rusia că își limitează livrările pentru a pune presiune pe europeni și a obține succes în mai multe dosare, inclusiv în lansarea noului gazoduct ruso-german Nord Stream 2.

„Acuzațiile împotriva Rusiei și a Gazprom potrivit cărora furnizăm puțin gaz pe piața europeană sunt absolut lipsite de temei”, a reacționat sâmbătă Serghei Kuprianov, scrie AFP.

„Gazprom a livrat în acest an 50,2 miliarde de metri cubi Germaniei, cu 5,3 miliarde mai mult decât anul trecut. Gazprom a livrat deja mai mult gaz decât anul trecut în următoarele țări: Italia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Finlanda și Polonia”, a enumerat el.

De asemenea, Rusia este acuzată că nu a trimis gaz suplimentar în Europa prin Ucraina, din cauza tensiunilor mari dintre Moscova și Kiev, acuzații respinse și ele de Moscova.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
339 afisari

5 COMENTARII

  1. Nu tin si nu simpatizez cu Rusia,dar are tot dreptul din lume sa-si vanda gazul la pret de diamante.Noi romanii daca suntem neam de tradatori si de slugi,in loc sa tinem de rusi sa ne dea gaz ieftin,facem pe ghioceii si sugem licuriciul pe promisiuni ca vom primi oglinjoare,margele si sepci.Asa ne trebuie daca suntem ultimii jegosi de pe planeta Pamant.

  2. Situl ACESTA INCEPE SA FIE DIN CE IN CE MAI BUN .
    APRECIEZ !
    Cu adevarat LIBERTATEA CUVANTULUI E RESPECTAT . SI MAI SUNT CATEVA , DAR NU MULTE . RESTUL fac propaganda DELOIALA

  3. Nu mai cădeți în plasa minciunilor statelor. Toate sînt conduse de aceleași familii. Nu este nici un „război al gazelor”, este gargară aruncată peste noi, acoperitoare de doi bani peste PLANUL SCUMPIRII ENERGIEI peste tot în lume.
    Cum puteți înghiții gălușca cu „relansarea economică post-covid”? Voi nu vă folosiți deloc de judecată?

    • Buș du-te de te culca boshorog basinos si nu mai imputi Siteurile degeaba , tu nu vezi cat esti de prost ? Daca nu , intreaba pe cineva sa-ti confirme , daca nu ma crezi .
      Hai marsh !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger