AcasăȘTIRI EXTERNEGermania, veriga slabă a Europei

Germania, veriga slabă a Europei

O potențială invazie a Ucrainei de către Rusia a determinat  SUA și Marea Britanie să facă gesturi de descurajare militară. Totuși, a generat o criză paralelă pentru Germania,  statul dominant al Europei.

Noul cancelar Olaf Scholz a zburat la Moscova pentru a încerca să oprească criza, dar nu a făcut mare brânză acolo.

Săptămâna trecută, Scholz a sugerat că o invazie a Ucrainei ar pune în pericol noua conductă Nord Stream 2, care ar transporta gazul rusesc direct în Germania. Apoi a bălmăjit ceva în legătură cu sancțiuni impuse Rusiei.

Este îndoielnic că cineva, mai ales Putin, crede că Scholz a vorbit serios. Dependența Germaniei de energia rusă este prea mare, indiferent de măsurile pe termen scurt pe care Berlinul le-ar aplica pentru a pedepsi Moscova.

“Germania este veriga slabă în orice încercare de a consolida apărarea și securitatea europeană”, afirmă analistul politic Max Hastings. Ambasadorul ucrainean la Berlin a îndemnat țara gazdă să „se trezească” pentru că „lumea devine din ce în ce mai periculoasă și Germania nu își poate permite să rămână neutră”.

Bundeswehr-ul s-a făcut de râs, trimițând soldaților din Ucraina 5000 de căști. Primarul Kievului,  fostul boxer Vitali Klitschko, s-a întrebat ironic: “Ce ne va trimite Germania în continuare, perne?”

„Securitatea Europei nu poate fi realizată fără un rol lider al Germaniei. În acest moment, când ne uităm la modul în care acţionează asupra apărării europene şi NATO, realitatea Bundeswehr, ezitarea de a folosi forţa militară, este absurdă pentru vremurile actuale”, a declarat ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks.

Social-democrații, care domină noul guvern de coaliție german, au promovat de multă vreme apropierea de Rusia, chiar și pe vremea când aceasta era încă Uniunea Sovietică.

Partidul include mulți „Putinversteher” sau „înțelegători ai lui Putin”, conduși de fostul cancelar Gerhard Schroeder, membru de seamă în consiliul director al Gazprom.

Scholz a mai scos o gogonată,  a numit Nord Stream 2 un  “proiect din sectorul privat” care nu are nimic de-a face cu Ucraina. Este o continuare a atitudinii prietenoase a  Angelei Merkel față de Rusia lui Putin, departe de politica hard-power pe care ar trebui să o folosească “locomotiva Europei”.

Germania –din cauza istoriei sale – are o relație complicată cu armata. Dar această abordare a devenit mai degrabă o scuză convenabilă pentru a nu-și strica relațiile cu Rusia.

La Berlin se înrădăcinează o tulpină de rusofilie, iar Putin și nemții vor să o transforme într-o grădină otrăvită pentru restul Europei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
584 afisari

3 COMENTARII

  1. Noi stam cu gurita larg deschisa s-o luam moca
    Avem conducatorii pe care-i meritam, ei ne-au adus aici

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger