AcasăȘTIRI EXTERNEGermania: ultimul test electoral înainte de sfârșitul erei Merkel

Germania: ultimul test electoral înainte de sfârșitul erei Merkel

Germania: ultimul test electoral înainte de sfârșitul erei Merkel

Conservatorii germani se confruntă duminică, 6 iunie, cu extrema dreaptă într-un scrutin regional cu valoare de test final înaintea alegerilor legislative din septembrie, care vor marca sfârșitul domniei de 16 ani a Angelei Merkel.

Cei aproximativ 1,8 milioane de alegători ai landului Saxonia-Anhalt, un land al fostei RDG comuniste și unul dintre cele mai sărac din țară, au fost chemați la urne de la orele 06:00 GMT (08:00 ora locală).

Niciodată alegerile din acest mic stat, dominat aproape fără întrerupere, după reunificarea Germaniei, de către Uniunea Creștin Democrată (CDU) a cancelarului Merkel nu au generat atât de mult interes la nivel național.

Deoarece, dacă majoritatea sondajelor oferă un avantaj pentru CDU cu aproximativ 27-29% din voturi, jocul promite să fie strâns împotriva Alternativei pentru Germania (AfD), un partid anti-migranți care a devenit a doua forță politică regională din 2016 și care este creditat cu 24-28% din voturi, scrie AFP.

Multe vor depinde de cei indeciși, care reprezintă o treime din electorat, potrivit ultimului barometru al televiziunii publice ZDF.

O victorie electorală a AfD, care ar constitui o premieră în țară și ar fi un dezastru pentru Armin Laschet, nepopularul șef al CDU și pretendent la succesiunea Angelei Merkel la sfârșitul alegerilor legislative din 26 septembrie, estimează observatorii .

Acest lucru ar relansa dezbaterile privind legitimitatea sa ca candidat de dreapta și „ar slăbi situația pentru întreaga CDU”, subliniază Hajo Funke, politolog la Universitatea Liberă din Berlin.

Interzis cu extrema dreaptă

CDU, cel mai mare partid german, trece de câteva luni printr-o criză de încredere legată de eșecurile în gestionarea guvernului în timpul celui de-al treilea val al epidemiei Covid-19 și de scandalurile de corupție ale deputaților săi în timpul contractelor pentru achiziționarea de măști de protecție.

Formația, care a suferit deja două înfrângeri în martie în timpul celor două alegeri regionale, a fost afectată și de o acută luptă internă: candidatura lui Laschet a fost contestată de liderul partidului bavarez CSU, Markus Söder, judecat de mulți mai potrivit pentru a conduce campania.

Laschet s-a impus, dar rămâne nepopular în țară. El are nevoie de succes pentru a-și strânge trupele și pentru a consolida poziția conservatorilor care, după ce au căzut în spatele verzilor în intențiile naționale de vot, au preluat recent conducerea.

Chiar dacă AfD ar câștiga duminică în Saxonia-Anhalt, partidul nu ar putea forma o coaliție, celelalte partide refuzând orice alianță cu extrema dreaptă.

Cu toate acestea, Armin Laschet a avertizat împotriva „unei treziri dureroase”, în timp ce tentația cooperării cu AfD rămâne foarte prezentă în rândul unor conservatori.

„Nicio apropiere cu AfD nu poate implica CDU. Oricine o face, poate părăsi CDU”, a avertizat, joi, Laschet.

Speranțe pentru Verzi

Foarte marcat de industria carboniferă, landul Saxonia-Anhalt este unul dintre statele din est cele mai afectate de exodul locuitorilor săi, după reunificarea din 1990.

Un teren fertil pentru AfD, care și-a construit succesul alimentând temerile cu privire la afluxul de migranți în țară în 2015 și care acuză în mod regulat Berlinul că a neglijat regiunile fostei RDG.

De la începerea pandemiei, partidul s-a încadrat în teoriile conspirației, punând sub semnul întrebării măsurile sanitare de restricție.

Liderul conservatorilor din Saxonia-Anhalt, Reiner Haseloff, al cărui partid a câștigat 30% din voturi la ultimele alegeri, conduce din 2016 o coaliție inedită în țară, cu verzii și social-democrații SPD. AfD obținuse puțin peste 24%.

În 2017, extrema dreaptă și-a făcut o intrare senzațională în Bundestag, devenind principala forță de opoziție cu 12,6% din voturi.

Dacă alegerile de duminică promit să fie mai presus de toate un duel între CDU și AfD, Verzii, în mod tradițional slabi în fosta RDG, speră să profite de sondajele lor bune la nivel național pentru a atinge 10%.

Reiner Haseloff ar putea apoi să-și reînnoiască coaliția cu aceștia și cu SPD, dar ar putea lua în considerare și o altă configurație cu liberalii FDP, care ar trebui să revină la parlamentul regional.

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger