AcasăȘTIRI EXTERNE„Germania trebuie să devină cea mai bine echipată forță armată din Europa”....

„Germania trebuie să devină cea mai bine echipată forță armată din Europa”. Mesajul Berlinului, după ani de „greșeli”

„Germania trebuie să devină cea mai bine echipată forță armată din Europa”. Mesajul Berlinului, după ani de „greșeli”

„Armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenționale în Europa”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, pe fondul războiului din Ucraina.

Germania trebuie să devină „cea mai bine echipată forță armată din Europa”, a declarat vineri cancelarul Olaf Scholz, după ani de analize „eronate” potrivit cărora Germania ar fi „înconjurată de prieteni”. De asemenea, el a cerut o creștere a puterii țărilor europene în cadrul NATO.

„Am suportat consecințe importante”

„În calitate de cea mai populată națiune, cu cea mai mare economie și situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenționale în Europa, cea mai bine echipată forță armată din Europa”, a declarat Olaf Scholz într-un discurs adresat liderilor din Bundeswehr.

Invazia rusă în Ucraina a fost un punct de cotitură pentru politica de apărare germană, care a dus la crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea echipamentelor armatei și la o reînnoire strategică.

„Un fost ministru german al apărării credea că suntem înconjurați doar de prieteni. Adevărul este că politica, economia și o mare parte a societății au crezut de bunăvoie în această teză și au suportat consecințe importante”, a deplâns liderul de la Berlin. „Consecințe greșite, așa cum știm astăzi, mai ales dacă ne uităm la starea armatei germane”, a adăugat liderul social-democrat.

O creștere a apărării europene

„În același timp, arătăm în mod clar și credibil că Germania este pregătită să își asume o responsabilitate de lider pentru securitatea continentului nostru”, a declarat Olaf Scholz, scrie Le Figaro. Criticat pentru sprijinul său militar acordat Kievului, considerat prea timid, succesorul Angelei Merkel mizează, de asemenea, pe o creștere a apărării europene, în special în cadrul NATO. „Noi, europenii, trebuie să ne asumăm mult mai multă responsabilitate în cadrul NATO”, a declarat Olaf Scholz.

Olaf Scholz s-a pronunțat, de asemenea, în favoarea înființării unui „cartier general european” care ar putea „îndeplini misiuni – fie că este vorba de o evacuare a cetățenilor noștri, ca anul trecut în Afganistan, fie de o misiune europeană de consiliere sau de formare, ca în Irak, Mali sau Niger”. Cancelarul intenționează, de asemenea, să „folosească posibilitățile oferite deja de tratatele UE de a încredința misiuni unui grup de state membre, o coaliție de persoane determinate” pentru a facilita eventuale acțiuni militare europene.

Dar, a spus el, „probabil că cea mai presantă problemă din Europa este numărul total de sisteme de armament și echipamente militare și concurența dintre diferitele companii de armament”. „Numai o creștere coordonată a capacităților europene va permite Europei să acționeze”, a spus el, acordând „o importanță deosebită domeniului apărării aeriene – coordonat la nivel european și contribuind la consolidarea pilonului european al NATO”.

author avatar
Tudor Borcea
512 afisari

17 COMENTARII

  1. În nici-un caz. Nu putem uita războaiele mondiale declanșate de idioți. Ăștia nu mai trebuie să aibă armată. Și nici industrie de apărare.

  2. @BarbuGh…De ce ma streseaza imbecilul ala de Nik-ProstovNik cu impresia ca eu sunt BarbuGh?ia lamuriti-va intre voi problemele si nu mai amestecati si pe altii

  3. Brrrr !
    Imi provoaca frisoane aceasta veste
    Nu iese nimic bun din inarmarea pana in dinti a acestor sadici ,au demonstrat cu varf si indesat ca nu sunt cu nimic mai breji decat muscalii din rasarit atunci cand se simt in putere si au nevoie de ,,spatiu vital ”

  4. Se pregateste planul Barbarosa 2 .Credeti ca nazistii papusati de intunecatii care au provocat cinci atacuri contra Estului in 200 de ani au renuntat la Siberia,taigaua si resursele ei?

  5. Cu banii cui va ajunge armata germana asa puternica? Anul viitor ei sunt inapoi la 1945-6 marshall plan.

  6. Germania are forta să. Dar eu imi doresc ca Romania sa devina a 4 forta in Europa dupa America Franta si Anglia. Dar e de munca…

  7. & „Poză cu dinozauri”, „reptilieni”, au pus ăștia pentru a ilustra aricolul despre armate, ? „Reprezentări” ale involuției civilizației și încurajarea alocărilor financiar cu astfel „scopuri”, ?

  8. & ,,Deciiii”( Ion Cristoiu – exprimări) , banii investiți în înarmare reprezintă finanțări ale involuției civilizației, ?

  9. Oare cât gaz intra intr-un T72 sau intr-un Abrams? A calculat cineva cat gaz de la turnat la montat?Cati m³?
    Dar armatele se schimba dupa era la alta era. Un Javelin costa mai putin si e mai versatil deci si mai inteligent. O drona la fel e mai rapace si mai subtila deci inteligenta. Probabil ca se va cauta in timp astfel de armate inteligente dar si cum spui/spunem: evolutive, conservativa cu mediul si energiei. Cred ca era tancului a apus. Vin zorii cine stie ce vor aduce. Un pret are armata,,,, un consum fantastic de energie…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger