AcasăȘTIRI EXTERNEGermania pregătește BigPharma pentru China. Berlinul sfătuiește Beijingul cum să iasă din...

Germania pregătește BigPharma pentru China. Berlinul sfătuiește Beijingul cum să iasă din pandemie

Germania pregătește BigPharma pentru China. Berlinul sfătuiește Beijingul cum să iasă din pandemie / Foto: Facebook

Guvernul german a dat, luni, un sfat Chinei, în timp ce țara se confruntă cu proteste istorice împotriva politicilor sale rigide de „zero Covid-19” și de izolare: începeți să folosiți vaccinurile occidentale cu ARNm pentru a găsi o cale de ieșire din pandemie.

 

În ultimele zile, China a cunoscut cele mai importante tulburări civile din ultimele decenii, protestele împotriva politicilor țării privind Covid-19, precum și a conducerii acesteia, răspândindu-se în mai multe orașe și campusuri universitare din țară. La Shanghai, demonstranții au cerut demisia președintelui Xi Jinping.

Teren pregătit pentru BigPharma

Luând cuvântul la o conferință de presă a guvernului de la Berlin, luni, purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit a declarat că guvernul german a „luat notă” de protestele din China, precum și de „rapoartele privind acțiunile parțial violente ale forțelor de securitate împotriva demonstranților”.

Acesta a sugerat apoi că China ar trebui să răspundă preocupărilor legate de politicile sale stricte privind pandemia prin utilizarea vaccinurilor cu ARNm produse de companiile farmaceutice occidentale BioNTech/Pfizer și Moderna.

Aceste vaccinuri au permis majorității țărilor din lume să renunțe la aproape toate restricțiile impuse de coronavirus, cu beneficii majore pentru BigPharma.

„Poate că, după trei ani de pandemie, trebuie spus că Europa și Germania au avut o experiență foarte bună în ceea ce privește administrarea de vaccinuri cu ARNm”, a declarat Hebestreit, adăugând că cancelarul german Olaf Scholz „a indicat clar acest lucru” în timpul recentei sale vizite în China, în urmă cu puțin peste trei săptămâni, în timpul căreia s-a întâlnit cu președintele Xi și cu premierul Li Keqiang.

China încă nu a permis utilizarea de vaccinuri occidentale cu ARNm și se bazează în schimb pe propriile vaccinuri, care se bazează pe tehnologii mai tradiționale și care nu au reușit să împiedice ultimul val de cazuri de Covid-19 din țară.

Scholz a anunțat, în timpul vizitei sale recente în China, că expaților care locuiesc în această țară li se va oferi în curând vaccinul BioNTech/Pfizer, dar acest lucru nu se aplică cetățenilor chinezi, informează Politico.

„Alte țări nu sunt atât de departe”

Un vaccin cu ARNm fabricat în China, de la compania Walvax, nu a fost încă autorizat în țară, dar a fost aprobat în Indonezia, la sfârșitul lunii septembrie.

Hebestreit nu a dorit să comenteze direct întrebarea unui reporter dacă China, care la începutul pandemiei a susținut că autocrațiile pot gestiona mai bine astfel de crize, a aflat acum că, de fapt, democrațiile occidentale s-au descurcat mai bine și au lăsat pandemia în urmă. Dar a subliniat că, în timp ce Germania și alte țări au ajuns acum la „faza de curățare” a pandemiei, „altele nu sunt atât de departe”.

author avatar
Tudor Borcea