AcasăȘTIRI EXTERNEGermania. Partidul de extremă dreaptă AfD, plasat sub supravegherea poliției

Germania. Partidul de extremă dreaptă AfD, plasat sub supravegherea poliției

Germania. Partidul de extremă dreaptă AfD, plasat sub supravegherea poliției

Serviciile germane de informații decis să plaseze partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) sub supraveghere, considerând că și-a multiplicat atacurile împotriva ordinii democratice. Această supraveghere nu-i va privi pe deputații și candidații săi pentru viitoarele alegeri regionale sau naționale. Despre partidele de stânga, rămâne cum am stabilit.

Informațiile interne germane au pus sub supravegherea poliției partidul Alternative fur Deutschland, argumentând atacurile împotriva ordinii democratice, o sancțiune severă cu câteva luni înainte de alegerile legislative, considerată „scandaloasă” prin pregătire.

Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV, serviciul german de informații interne)  a plasat Alternativa pentru Germania printre „cazurile suspecte”, ceea ce îi permite să-i monitorizeze comunicațiile sau chiar să introducă informatori în rândurile sale, potrivit presei germane.

Supravegherea nu se va aplica în cazul deputaților și candidaților AfD pentru viitoarele alegeri regionale sau naționale.

Această decizie, luată de săptămâna trecută, potrivit Der Spiegel, dar care nu a trecut de filtele presei decât miercuri  este considerată una foartesensibilă, la șapte luni înintea alegerilor legisltive din 26 septembrie.

O infamie rezervată în general micilor grupuri ultra-radicale

Plasarea sub supraveghere este marcat cu sigiliul politic al infamiei în Germania, deoarece, în general, este rezervat grupurilor ultra-radicale.

Partidul de stânga radicală Die Linke, ieșit din Partidul Comunist din RDG, fusese, de asemenea, obiectul acestei supravegheri, la câțiva ani după crearea sa, în 2007.

Creat în 2013, AfD a intrat în forță, în 2017, în Camera Deputaților și întruchipează acolo prima forță a opoziției față de conservatorii Angelei Merkel și față de social-democrați, afați împreună la putere.

AfD, care și-a construit succesul pe poziția sa împotriva politicii de migrație a cancelarului, este în prezent divizat de certuri interne și de pierdere în viteză în sondaje.

Întrebate de AFP, serviciile germane de informații interne au refuzat să confirme public măsura, susținând „că nu pot vorbi public despre această afacere” din cauza procedurilor judiciare în curs, AfD depunând o plângere în amonte.

Liderii AfD au denunțat o decizie „pur politică”, „scandaloasă” și au anunțat că vor deja că vor să o combată în justiție.

„Datoria serviciilor de informații interne ar trebui să fie evitarea unei lovituri de stat violente și nu suprimarea luptei pentru idei democratice”,  a criticat președintele onorific al partidului, Alexander Gauland, comparându-le cu temuta poliție secretă STASI din vremea RDG.

Tino Chrupalla și Jörg Meuthen, liderii partidului, au protestat împotriva scurgerilor din presă de natură să prejudicieze AfD, spunând că nu au primit nici o confrmare din partea BfV.

Stânga aplaudă

De partea sa, stânga a aplaudat măsura luată de BfV. Secretarul general al Partidului Social Democrat, Lars Klingbeil, a considerat necesară și corectă supravegherea unui partid „nedemocratic” precum AfD.

Președintele comunității evreiești germane, Josef Schuster, a salutat și el supravegherea AfD, considerând că acest partid „a contribuit la subminarea structurilor noastre democratice (…) cu politicile sale distructive”.

BfV s-a bazat pe un raport de informații de 1.000 de pagini care cataloga „presupusele încălcări din partea AfD a ordinii de bază libere și democratice”. Anchetatorii au adunat câteva sute de discursuri sau declarații ale oficialilor AfD la toate nivelurile.

Un element cheie reținut ar fi influența celei mai radicale facțiuni a AfD, numită „Aripa” și apropiată de neo-naziști. De asemenea, plasată sub supraveghere anul trecut, această mișcare s-a dizolvat oficial, dar reprezentanții săi sunt încă în partid.

Un „ joc periculos”

Confruntați cu amenințarea supravegherii, liderii săi mai puțin radicali au încercat în ultimele luni să organizeze contraatacul prin afișarea unei imagini mai politicoase și prin relaxarea retoricii lor despre migranți.

În timpul unui congres din noiembrie, Jörg Meuthen, considerat un moderat, a criticat aspru apropierea manifestată de membrii partidului față de oponenții măsurilor restrictive luate împotriva virusului și limbajul din ce în ce mai radical folosit pentru a critica guvernul.

Decizia ar putea totuși să avantajeze AfD, aflat în bernă în sondaje, dându-i un statut de „martir”, estimează grupul regional de presă RND, care îl calific această decizie drept „un joc foarte periculos”.

Pe de altă parte, dacă dreapta și extrema dreaptă se află sub lupa autorităților germane, nu același lucru este valabil pentru formațiunile de stânga.

Cum ar fi de exemplu Partidul Marxist-Leninist al Germaniei care a dezvelit, anul trecut, o statuie a liderului bolșevic Vladimir Ilici Lenin.

O dublă măsură, pentru că dezvelirea unei statui a lui Adolf Hitler, spre exemplu,  înseamnă pedepse cu închisoarea.

Foto: AfD/Facebook

 

author avatar
Tudor Borcea
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger