AcasăȘTIRI EXTERNEGermania, paralizată de frica „iernii rusești”. Berlinul ezită să impună un plafon...

Germania, paralizată de frica „iernii rusești”. Berlinul ezită să impună un plafon de preț pentru gazele lui Putin / Locomotiva UE se decuplează de restul

Germania, paralizată de frica „iernii rusești”. Berlinul ezită să impună un plafon de preț pentru gazele lui Putin / Locomotiva UE se decuplează de restul

Eforturile UE de a stabili un plafon de preț pentru importurile de gaze rusești se lovesc de un blocaj în Germania.

 

Planul promovat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și analizat de oficialii săi, are ca scop limitarea sumelor de bani pe care Rusia le primește pentru a-și finanța războiul din Ucraina și pentru a limita creșterea prețurilor la gaze, care face ravagii economice pe întreg continentul.

„Problema” e Germania

Însă ideea se lovește de rezistența din partea celei mai puternice economii europene și, din punct de vedere istoric, cel mai mare importator de gaz rusesc din UE. „Rămânem sceptici în ceea ce privește chestiunile legate de plafonarea prețului la gaze, dar, în general, suntem pregătiți pentru discuții în cadrul european”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei.

Un diplomat UE a criticat Germania ca fiind „problema”, deoarece „le ia atât de mult timp să ia decizii în chestiuni precum plafonarea prețurilor”. Von der Leyen a cerut săptămâna trecută impunerea unui plafon de preț pentru importurile de gaz rusesc. Oficialii UE pregătesc de atunci opțiuni pentru introducerea unei astfel de măsuri, care vor fi discutate miercuri de reprezentanții țărilor înainte de o reuniune de urgență a miniștrilor energiei, care va avea loc vineri, informează Politico.

Luni, Franța a devenit cea mai recentă țară care a sprijinit planului Bruxelles-ului. Polonia dorește, de asemenea, o plafonare a prețului la gaze și ca o astfel de măsură să fie extinsă la toate importurile de gaze în Europa, a declarat un diplomat polonez. Cu toate acestea, guvernul german al cancelarului Olaf Scholz este reticent.

Înaintea reuniunii de miercuri, oficialii de la Berlin au susținut că UE ar trebui să se concentreze pe măsuri mai puțin incendiare pentru a combate prețurile ridicate la energie, și anume introducerea unei taxe pe profiturile excesive din domeniul energiei – un lucru convenit duminică de coaliția guvernamentală tripartită de la Berlin.

Acest lucru conduce la pesimism în ceea ce privește capacitatea de a acționa fără ca Germania să fie pe deplin de acord. Rezultatul reuniunii de miercuri „va fi, din păcate, negative”, a declarat un alt diplomat UE.

Într-un efort de ultim moment pentru a promova poziția Berlinului înainte de reuniunea de miercuri, Jörg Kukies, principalul consilier UE al lui Scholz, a călătorit marți la Bruxelles pentru a discuta această problemă cu înalți oficiali ai Comisiei, inclusiv cu Björn Seibert, șeful de cabinet al Ursulei von der Leyen.

Berlinul, paralizat de teama „iernii rusești”

Una dintre principalele preocupări ale Berlinului este că limitarea prețului pentru gazul rusesc prin gazoduct ar declanșa probabil represalii din partea Moscovei sub forma unei întreruperi complete a gazului pentru UE – un scenariu de care Berlinul se teme că ar afecta în special țările din Europa Centrală, precum Republica Cehă sau Slovacia și România, care primesc gaz rusesc prin intermediul unei conducte care traversează Ucraina sau al gazoductului TurkStream din sud.

La Bruxelles, unii susțin acest punct de vedere: „Riscă să taie fluxurile către Slovacia și Republica Cehă, țări mai mici și dependente”, a declarat un alt diplomat UE.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat luni că Germania însăși a fost deja în mare măsură izolată de livrările de gaze rusești, deoarece primește doar cantități foarte mici prin Ucraina, în urma deciziei Gazprom de a închide conducta submarină Nord Stream 1 pentru reparații. Habeck a adăugat că nu crede că Rusia va relua livrări mai mari de gaze către Germania.

Oficialii germani susțin că ezitarea Berlinului de a impune un plafon de preț pentru gazul rusesc nu este atât de mult legată de propriile interese, ci mai degrabă de situația regională a aprovizionării. O reducere a livrărilor rusești ar forța, de asemenea, Germania să împartă gazul cu alte țări în conformitate cu normele UE, lăsând mai puțin pentru ea însăși.

Cu toate acestea, țări precum Republica Cehă, Slovacia și Ungaria au în depozite o proporție mai mare decât Germania din gazul de care vor avea nevoie în această iarnă, potrivit inventarului de depozitare a gazelor din UE. De asemenea, Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în UE, a încheiat recent acorduri cu Moscova pentru a spori livrările de gaze.

Livrări minime din Rusia

Chiar și fără o întrerupere completă, livrările rusești către UE au scăzut puternic față de nivelurile istorice; acestea reprezentau 40% din importurile blocului comunitar. În prezent, gazul rusesc reprezintă mai puțin de 10 % din importuri, iar marți fluxurile erau cu 78 % mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit think tank-ului Bruegel.

Acest lucru diminuează riscul de represalii din partea Kremlinului, a declarat departamentul pentru energie al Comisiei în studiul său privind impactul unui plafon de preț: „Dacă nu furnizează prea mult, de ce să nu riscăm?”.

Dar discuția despre o plafonare a prețurilor la gazul rusesc nu are prea mult sens în acest moment, a declarat Nathalie Tocci, director al think tank-ului italian Istituto Affari Internazionali. „Este fezabil în sensul că s-ar putea face acest lucru”, a spus ea. „Ideea este că veți plafona prețul unei cantități care este practic zero”.

author avatar
Tudor Borcea
390 afisari

2 COMENTARII

  1. E normal. Doar francezii ăia mai înceți la minte nu văd pericolul ce planează asupra economiei occidentale.
    oMacroul gerontofil nu vrea gaze ieftine și bune de la mujici, vrea gaze scumpe și proaste de la amerloci. Care vor veni peste ceva ani, că nu prea există infrastructură.

  2. Europe se indreapta spre dezastru economic si saracie!
    Europenii vor ingheta prin case de dragul oligarhilor vestici care saliveaza la bogatiile Rusiei si vor sa puna mina pe ele prin acest razboi proxy din Ucraina si de dragul talibanilor ecologici care controleaza Bruxellul!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger