Cauta

Germania nu mai domină piețele globale! Industria se oprește

germania

Perspectivele sumbre pentru Germania! Cea mai mare economie a Europei, pe muchie de cuțit

Uniunea Sovietică abia se prăbușise. Internetul era format din câteva calculatoare de birou care conectau câteva firme. Lumea era un loc foarte diferit atunci când Germania a înregistrat pentru ultima dată un deficit comercial, în 1991.

Dar luni, țara a înregistrat că importurile au depășit exporturile pentru mai bine de 30 de ani. Este adevărat, alte țări înregistrează deficite uriașe.

Pentru Germania, însă, contează mai mult. Întreaga sa economie a fost construită în jurul creării unei mașini industriale care domină piețele globale. Această mașinărie se oprește acum.

După standardele Marii Britanii, ale Statelor Unite sau chiar ale Franței, deficitul de 1 miliard de euro anunțat de Germania ar putea părea o simplă eroare contabilă. Exporturile au scăzut în mod neașteptat, în timp ce importurile au crescut pe măsură ce costul energiei a crescut. Nu este ca și cum companiile germane sunt pe cale să dea faliment sau să apeleze la FMI pentru a-și plăti facturile.

Dar iată care e șmecheria: Germania este aproape în mod unic o economie bazată pe exporturi. Până nu demult, înregistra excedente de 8 sau 9 procente din PIB, adică 20 de miliarde de euro pe lună, cele mai mari din lume. Și există trei mari probleme legate de această dispariție.

În primul rând, notează The Spectator, economia germană se bazează pe vânzarea de bunuri industriale de înaltă calitate către restul lumii. Spre deosebire de multe alte țări, nu are industrii de servicii care să preia ștafeta în cazul în care acestea intră în declin, și nici un centru financiar important care să aducă venituri dacă navele de containere încep să plece în altă parte. Scoateți marii exportatori din economia germană și este cam greu să vă dați seama ce a rămas.

După o scădere a exporturilor urmează o scădere a locurilor de muncă bine plătite din industria prelucrătoare, care reprezintă coloana vertebrală a economiei germane. O întreagă generație de germani calificați nu va avea prea multe alte lucruri de făcut.

În cele din urmă, va însemna, de asemenea, un deficit masiv în zona euro. Dintre toate țările din zonă, Germania a fost singura țară cu excedent majoritar. Care este rezultatul? Moneda va slăbi. Într-adevăr, euro a atins paritatea cu francul elvețian în weekend și este deja aproape de paritate cu dolarul.

În realitate, mașina de export industrial germană a fost alimentată de energia ieftină din Rusia – iar acest combustibil ar putea în curând să se epuizeze.

În cea mai mare parte a perioadei postbelice, Germania s-a mândrit cu o inflație foarte scăzută și un excedent comercial. În prezent, are un amestec foarte italian sau grecesc de inflație de 8%, o monedă care se prăbușește și un deficit comercial în creștere. Multe alte țări sunt obișnuite cu acest lucru, dar pentru germani va fi un șoc.

Ultimele stiri

  • Israelul explică masacrul din Rafah
  • Ciolacu va avea o ședință cu miniștrii privind PNRR
  • Ciolacu: „Vom avea ședință de guvern comună cu Ucraina”
  • Nuntă criminală! S-au tras focuri de armă la petrecere. Mirele a ajuns la închisoare
  • Alege ce citești
  • În lipsa ciclonului…
  • Cerşetor-mituitor! I-a oferit şpagă 100 de euro unui poliţist ca să nu-l amendeze
  • Adrian Videanu şi Ioan Niculae au scăpat! Achitați definitiv în dosarul Romgaz
  • Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap
  • Germania „inundă” Europa cu 1,3 milioane de refugiați ucraineni!
  • Exit mobile version