AcasăȘTIRI EXTERNEGermania nu mai așteaptă embargoul UE. Lovitură majoră pentru Rusia / Anunțul...

Germania nu mai așteaptă embargoul UE. Lovitură majoră pentru Rusia / Anunțul făcut de Berlin

Germania nu mai așteaptă embargoul UE. Lovitură majoră pentru Rusia / Anunțul făcut de Berlin / Foto: Facebook

Germania intenționează să oprească importul de petrol rusesc până la sfârșitul anului, chiar dacă Uniunea Europeană nu reușește să ajungă la un acord asupra unei interdicții la nivelul UE în următorul set de sancțiuni, au declarat oficiali guvernamentali.

Eforturile de a încheia înțelegeri cu furnizori alternativi progresează la cancelaria din Berlin, iar guvernul este încrezător că poate rezolva problemele logistice rămase în următoarele șase-șapte luni, potrivit oficialilor, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Tot greul pe rafinăria Schwedt

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz este hotărât să avanseze cu planul său național ca parte a sancțiunilor europene împotriva Rusiei, au declarat oficialii. Guvernul nu a precizat ce țări ar urma să compenseze deficitul, scrie Bloomberg. Cota Rusiei în consumul german de țiței s-a redus deja la 12%, de la aproximativ 35% înainte de războiul din Ucraina, potrivit Ministerului Economiei de la Berlin.

Printre provocările rămase se numără furnizarea unei cantități suficiente de petrol alternativ către o rafinărie cheie din estul Germaniei, care se bazează în mare măsură pe țițeiul rusesc prin așa-numita conductă Drujba și care este operată de producătorul Rosneft PJSC, susținut de Kremlin.

Rafinăria Schwedt, care asigură aprovizionarea cu combustibil a aeroportului internațional din Berlin, a majorității stațiilor de carburanți din capitală și din landul Brandenburg, va trebui să facă livrări alternative prin portul german Rostock, de la Marea Baltică.

Autoritățile germane au stabilit că o conductă veche care leagă Rostock și Schwedt poate fi folosită, dar dimensiunile sale relativ mici înseamnă că ar putea acoperi doar aproximativ 60% din capacitatea totală a rafinăriei pentru moment, au declarat oficialii. Autoritățile lucrează la creșterea presiunii de pompare a conductei și la modernizarea infrastructurii pentru ca mai mult petrol să poată ajunge la Schwedt.

De asemenea, se ia în considerare acoperirea cererii de combustibil a aeroportului din Berlin de la o altă rafinărie, posibil din Bavaria. Petrolul non-rusesc pentru Schwedt ar proveni inițial dintr-o rezervă națională din apropierea portului Wilhelmshaven, de unde ar fi transportat prin canalul Kiel până la Rostock și de acolo, prin conducta consolidată, până la rafinărie.

Sancțiunile petroliere și securitatea energetică, pe agenda europeană

Având în vedere că Rosneft este considerată ca având puține stimulente pentru a schimba furnizorii pentru Schwedt, Germania pregătește o legislație care ar prelua controlul rafinăriei de la compania rusă începând cu 1 iunie. Shell Plc a suspendat vânzarea participației sale la rafinăria Schwedt și poartă discuții cu guvernul german cu privire la cota sa, după ce anul trecut a acceptat să o vândă către Rosneft.

Se așteaptă ca sancțiunile petroliere și securitatea energetică să fie prioritare pe agenda săptămânii, atunci când Scholz se va deplasa joi în Olanda pentru discuții cu premierul olandez Mark Rutte și îl va primi pe emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, la Berlin, vineri.

author avatar
Tudor Borcea
401 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger