AcasăȘTIRI EXTERNEGermania, măsuri disperate pentru funcționarea economiei. Livrări urgente de cash în caz...

Germania, măsuri disperate pentru funcționarea economiei. Livrări urgente de cash în caz de pene de curent

Germania, măsuri disperate pentru funcționarea economiei. Livrări urgente de cash în caz de pene de curent / Foto: printscreen

Autoritățile din Germania se pregătesc pentru livrări de urgență de numerar în caz de pene de curent generate de războiul din Ucraina, pentru a menține economia în funcțiune.

Strategia include ca Bundesbank, banca centrală a Germaniei, să acumuleze miliarde suplimentare pentru a face față unei creșteri a cererii și posibile limitări ale retragerilor, potrivit mai multor surse.

Accesul la numerar, preocupare specială pentru germani

Oficialii și băncile analizează, de asemenea, distribuția, discutând, de exemplu, despre accesul prioritar la combustibil pentru transportatorii de numerar, au sursele, comentând pregătirile care s-au accelerat în ultimele săptămâni după ce Rusia a blocat livrările de gaze.

Discuțiile de planificare implică Bundesbank , autoritatea sa de reglementare a pieței financiare, BaFin, și mai multe asociații din sectorul financiar, scrie Reuters.

Deși autoritățile au minimizat public probabilitatea unor pene de curent, discuțiile arată atât cât de serios iau această amenințare, cât și cât de mult se străduiesc să se pregătească pentru potențiale pene de curent paralizante cauzate de creșterea costurilor energiei sau chiar de sabotaj.

De asemenea, se subliniază ramificațiile tot mai largi ale războiului din Ucraina pentru Germania, care s-a bazat timp de decenii pe energia rusească la prețuri accesibile și care acum se confruntă cu o inflație de două cifre și cu amenințarea unor perturbări cauzate de penuria de combustibil și energie.

Accesul la numerar reprezintă o preocupare specială pentru germani, care apreciază securitatea și anonimatul pe care le oferă și care tind să îl folosească mai mult decât alți europeni, unii dintre ei acumulând încă mărci germane, înlocuite cu moneda euro în urmă cu mai bine de două decenii.

Aproximativ 60% din cumpărăturile zilnice sunt plătite în numerar, potrivit unui studiu recent al Bundesbank, care a arătat că germanii retrag în medie peste 6 600 de euro anual, în principal de la bancomate.

Risc de „nemulțumiri” și „altercații agresive”

În urmă cu zece ani, un raport parlamentar avertiza asupra „nemulțumirilor” și a „altercațiilor agresive” în cazul în care cetățenii nu vor putea face rost de numerar în timpul unei pene de curent. Un record de retragere de numerar – 20 de miliarde de euro – a fost înregistrat în Germania în timpul pandemiei Covid-19, în martie 2020, dar a fost gestionat fără probleme.

Dar autoritățile iau în calcul posibile scenarii generate de pene de curent, pe măsură ce criza energetică se adâncește și iarna bate la ușă. În cazul unei pene de curent, o opțiune a factorilor de decizie ar putea fi limitarea cantității de numerar retras.

Bundesbank procesează numerarul care circulă prin magazinele și economia Germaniei, eliminând falsurile și menținând circulația ordonată. Stocurile sale masive o fac să fie pregătită pentru orice creștere a cererii, au declarat sursele.

Unul dintre punctele slabe pe care planificarea le-a scos la iveală implică firmele de securitate care transportă banii de la banca centrală la bancomate și bănci.

Scenariul „realist” al penei de curent

Industria, care include Brinks și Loomis, nu este acoperită în totalitate de legea care ghidează accesul prioritar la combustibil și telecomunicații în timpul unei pene de curent, potrivit organizației BDGW din industrie. „Există lacune mari, a declarat Andreas Paulick, directorul BDGW. Vehiculele blindate ar trebui să stea la coadă la benzinării, ca toată lumea”, a spus el.

Organizația a găzduit săptămâna trecută o întâlnire cu oficiali ai băncii centrale și legislatori pentru a-și susține cauza. „Trebuie să abordăm preventiv scenariul realist al unei pene de curent”, a declarat Paulick. „Ar fi total naiv să nu vorbim despre acest lucru într-un moment ca acesta”.

Mai mult de 40% dintre germani se tem de o pană de curent în următoarele șase luni, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de Funke Mediengruppe. Biroul pentru dezastre din Germania a declarat că a recomandat oamenilor să păstreze numerar acasă pentru astfel de urgențe.

author avatar
Tudor Borcea