AcasăȘTIRI EXTERNEGermania exprimă poziția Europei în chestiunea Ucraina. „Avem nevoie de gazul rusesc....

Germania exprimă poziția Europei în chestiunea Ucraina. „Avem nevoie de gazul rusesc. Punct!”

Germania lasă Ucraina în mâinile lui Putin: „Avem nevoie de gazul rusesc. Punct”

Directorul general al companiei energetice germane E.ON a declarat că țara sa trebuie să continue să se bazeze pe gazul natural furnizat de Rusia, pentru a se îndepărta de industria pe cărbune și pentru a reduce prețurile energiei.

„Noi credem că avem nevoie de gaz rusesc. Punct. Mai ales dacă acum ne bazăm mai mult pe gaz pentru că vrem să renunțăm la cărbune”, a declarat directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum, în pline tensiuni Rusia-Occident privind situația din Ucraina.

Nord Stream 2 rămâne neclintit

Birnbaum s-a exprimat și în favoarea gazoductului Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, un proiect pe care Washingtonul și alți aliați l-au numit o greșeală strategică din partea Berlinului.

„În ceea ce privește economia energetică, Nord Stream 2 este de ajutor. Din punct de vedere politic, evaluarea poate fi diferită. Aceasta trebuie discutată în arena politică”, a spus Birnbaum în cadrul unei întâlniri cu membri Asociației jurnaliştilor economici, scrie dpa.

Statele Unite și Germania (cu întârziere)  au declarat ambele că Nord Stream 2 – care este finalizat, dar nu este încă operațional – ar putea face obiectul sancțiunilor dacă Rusia atacă Ucraina. Subiectul este sensibil și-i divizează pe liderii europeni.

Acest gazoduct ce pornește din Rusia este mai ieftin decât varianta gazului natural lichefiat (GNL).

„Dacă va trebui să ne bazăm pe GNL, prețurile gazelor în Europa vor fi mult mai mari decât în ​​trecut. Dacă vrem ca prețurile să fie mai mici, atunci va fi nevoie de mai mult gaz de conductă pentru a ajunge în Europa”, a spus Birnbaum.

„Asta necesită și importuri din Rusia, desigur. Sper că până la urmă, în ciuda tensiunilor actuale, va exista un rezultat rezonabil”, a adăugat el.

 

author avatar
Tudor Borcea