AcasăȘTIRI EXTERNEGermania. La 96 de ani, o fostă secretară nazistă a fugit în...

Germania. La 96 de ani, o fostă secretară nazistă a fugit în ziua procesului

Germania. La 96 de ani, o fostă secretară nazistă a fugit în ziua procesului

O fostă secretară a unui lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 96 de ani, a fugit joi, 30 septembrie, înaintea începerii procesului unde trebuie să răspundă pentru complicitate la crimă în peste 10.000 de cazuri, provocând consternare în Germania.

„Acuzata este fugară (…) A fost emis un mandat de arestare”, a anunțat sobru președintele curții districtuale, la aproape douăzeci de minute de la deschiderea programată a primei ședințe de joi, în Itzehoe, în nordul Germaniei.

„A luat un taxi…”

„Și-a părăsit casa (pentru bătrâni) în această dimineață. A luat un taxi”, a declarat purtătorul de cuvânt al tribunalului Itzehoe, Frederike Milhoffer.

Avocatul său, Wolf Molkentin, a fost totuși prezent în sala de judecată, dar nu a făcut nici o declarație jurnaliștilor.

Femeia în cauză, Irmgard Furchner, nu s-a exprimat în legătură cu acuzațiile care i se aduc, înaintea procesului. Procesul, dacă va începe, va fi urmat, o săptămână mai târziu, de un altul, în care un fost gardian al lagărului nazist din Sachsenhaussen (în apropiere de Berlin), centenar, va apărea în boza acuzațiilor.

Lotul bătrânilor

Niciodată până acum Germania, care a arătat de multă vreme puțin grabă de a-și găsi criminalii de război, nu a judecat foști naziști cu asemenea vârste înaintate.

Irmgard Furchner, care locuiește într-o casă de bătrâni lângă Hamburg, urmează să fie judecată de un tribunal pentru tineret (având în vedere vârsta pe care o avea la comiterea presupuselor fapte) pentru „complicitate la crimă în mai mult de 10.000 de cazuri”, potrivit procuraturii.

Dactilografă și secretară, totuna cu criminală?

Procuratura o acuză că a participat la asasinarea deținuților din lagărul de concentrare Stutthof din Polonia actuală, unde a lucrat ca dactilografă și secretară a comandantului lagărului, Paul Werner Hoppe, între iunie 1943 și aprilie 1945.

În acest lagăr de lângă orașul Gdansk, unde au murit 65.000 de oameni, „deținuții evrei, partizanii polonezi și prizonierii de război sovietici” au fost asasinați în mod sistematic, potrivit procuraturii.

Potrivit avocatului Christoph Rückel, care a reprezentat supraviețuitorii Holocaustului de ani de zile, „a păstrat toată corespondența comandantului lagărului”. „Ea a scris, de asemenea, ordinele de execuție și deportare și și-a aplicat inițialele”, a spus el la canalul public regional NDR.

Aptă să vină în instanță

La sfârșitul unei lungi proceduri, justiția estimase în februarie că Irmgard Furchner era aptă să vină în fața instanței, în ciuda vârstei sale înaintate.

Audierile, programate să dureze până în iunie 2022, ar trebui să fie limitate la câteva ore pe zi. Aproximativ 4.000 de femei au servit ca gardieni în lagărele de concentrare, potrivit istoricilor. Dar puține au fost judecate după război, scrie Le Point.

Jurisprudența condamnării în 2011 a lui John Demjanjuk , gardian al lagărului Sobibor în 1943, la cinci ani de închisoare, face posibilă urmărirea penală pentru complicitate la zeci de mii de asasinate, oricărui personal auxiliar al unui lagăr de concentrare, de la gardian la contabil.

 

 

author avatar
Tudor Borcea