AcasăȘTIRI EXTERNEGermania impune lockdown pentru nevaccinați. Vaccinarea obligatorie poate intra în vigoare

Germania impune lockdown pentru nevaccinați. Vaccinarea obligatorie poate intra în vigoare

Germania impune lockdown pentru nevaccinați. Vaccinarea obligatorie poate intra în vigoare

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a anunțat joi, 2 noiembrie, că vor fi luate restricții drastice împotriva persoanelor nevaccinate. Aceste măsuri se vor aplica pe întreg teritoriul țării și nu de-o manieră variabilă, în funcție de landuri.

Persoanele nevaccinate sunt în colimatorul autorităților germane. Angela Merkel a anunțat că va înăspri restricțiile împotriva lor, impunându-le o cvasi-izolare, fără acces la magazine neesențiale, restaurante, locuri de cultură sau de agrement.

Ministrul Sănătății: „Izolare, ca să spunem așa”

Aceste noi măsuri au fost decise în urma unei întâlniri între cancelarul în funcție, succesorul ei Olaf Scholz și liderii celor 16 landuri ale țării. Aceștia au confirmat, de asemenea, că un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie, pe care Olaf Scholz și Angela Merkel îl susțin, va fi înaintat Parlamentului pentru a intra în vigoare în februarie sau martie.

În Germania, persoanele nevaccinate sunt deja supuse de câteva săptămâni la restricții privind accesul la viața publică, dar regulile variază și nu acoperă toate regiunile. Noul sistem le interzice nevaccinaților în toată țara accesul în baruri, restaurante, teatre, cinematografe, săli de sport dar și în magazine neesențiale și piețe de Crăciun.

De asemenea, nevaccinații trebuie să-și limiteze contactele, acasă sau în exterior, la maximum două persoane dintr-o altă gospodărie. Înainte de întâlnire, ministrul Sănătății în funcție, Jens Spahn, calificase noul dispozitiv unul de „izolvare, ca să spunem așa, a persoanelor nevaccinate”.

Noile restricții vor afecta și întreaga populație: participarea la adunări mari, cum ar fi meciurile de fotbal din Bundesliga, trebuie să fie limitată la 30% din capacitatea totală. Cluburile și barurile de noapte se vor închide din nou în zonele în care rata de incidență săptămânală depășește 350, adică nouă din 16 landuri, inclusiv capitala Berlin, unde viața de noapte se luptă să-și revină după blocajele anterioare legate de pandemie.

68,7% din populație este vaccinată

Dacă situația sanitară s-a stabilizat în ultimele zile, totuși ea rămâne alarmantă, cu zeci de mii de cazuri suplimentare în fiecare zi, o incidență națională apropiată de 440 și multe spitale aproape de saturație.

Vorbind despre o situație sanitară „foarte, foarte dificilă”, Olaf Scholz, care urmează să fie ales în Bundestag miercurea viitoare, a spus că „primul lucru de făcut este să-i convingi pe cei care nu au făcut-o încă să se vaccineze”.  „Avem planuri ambițioase: vrem să vaccinăm și să oferim un booster pentru 30 de milioane de cetățeni până la sfârșitul anului”, a spus Olaf Scholz pe Twitter. 68,7% din populația germană este vaccinată în prezent, inclusiv 80% dintre adulți.

author avatar
Tudor Borcea