AcasăȘTIRI EXTERNEGermania ia măsuri noi de siguranță- noua lege aplicată în abatoare/ Ce...

Germania ia măsuri noi de siguranță- noua lege aplicată în abatoare/ Ce se va întâmpla cu muncitorii români

Germania a interzis angajarea de personal prin subcontractare în controversatele abatoare unde lucrează sute de români. Cine nu respectă noile reglementări riscă amenzi de 30.000 de euro.

Germania introduce o nouă lege care obligă companiile din domeniul ambalării de carne să angajeze personal direct în abatoarele industriale, mai degrabă decât subcontractarea acestora. Legea are rol de a preveni focarele ulterioare de coronavirus agravate de condițiile de muncă precare.

Abatoarele germane s-au confruntat cu critici pentru utilizarea pe scară largă a lucrătorilor emigranți subcontractați din estul Europei. Cazarea înghesuită și supravegherea slabă ale angajațiilor este principala cauză pentru accelerarea focarelor locale de coronavirus în abatoare.

Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a condamnat sistemul de „sub-sub-contractare” în abatoare, în care intermediarii se bazează la rândul lor pe alte subcontracte pentru a găsi personal, scrie Agerpres. Proiectul de lege, introdus de Heil, interzice subcontractarea în principalele domenii de activitate ale industriei pentru sacrificarea animalelor și prelucrarea cărnii. Este permisă subcontractarea muncii doar în domenii conexe cum ar fi curăţenia. De asemenea, se reglementează mai strict cazarea în comun a angajaţilor şi se stabileşte o cotă anuală de inspecţii pe teren.

Noile reguli scutesc măcelariile mici, de familie, cu mai puțin de 30 de angajați.

Amenzile pentru companiile din acest sector care încalcă reglementărilor de muncă sunt dublate la 30.000 de euro.

Toennies, un mare procesator de animale și carne din centrul unui focar masiv de coronavirus din vestul Germaniei, a declarat că va angaja direct 1000 de lucrători până la 1 septembrie și nu va mai recurge la subcontracte. Compania, deosebit de important pentru fermele de porci din Germania, a fost închisă la jumătatea lui iunie, după ce aproximativ 1.500 de muncitori au fost testaţi pozitiv la coronavirus. Abatorul din Rheda-Wiedenbrueck s-a redeschis săptămâna trecută, după ce a introdus proceduri sanitare şi de siguranţă mai stricte.

Obiectivul este ca până la finele anului „toţi angajaţii din zonele cheie să fie angajaţi direct de companie”, a informat Toennies într-un comunicat de presă.

În luna mai, ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a mers în Germania, unde a vizitat mai multe firme în care lucrează muncitori români.

„Situaţiile pe care le-am examinat cu atenţie au arătat un număr de probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat în ultimii ani”, a declarat pentru Reuters Violeta Alexandru, după ce a condus 18 ore de la Bucureşti la Berlin pentru a verifica condiţiile în care cetăţenii români  lucrează pe teritoriul Germaniei.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel este așteptat să aprobe proiectul de lege săptămâna viitoare, după ce va fi adus și altor ministere. Legea ar urma să intre în vigoare în ianuarie anul viitor.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger