AcasăȘTIRI EXTERNEGermania: Covid-19, antisemitismul și corectitudinea politică. Extrema dreaptă, vinovatul, nu cercurile islamiste...

Germania: Covid-19, antisemitismul și corectitudinea politică. Extrema dreaptă, vinovatul, nu cercurile islamiste și musulmane

Germania: Covid-19, antisemitismul și corectitudinea politică. Extrema dreaptă, vinovatul de serviciu, nu cercurile islamiste și musulmane

De ce majoritatea actelor antisemite sunt atribuite sistematic germanilor „de dreapta”? O explicație politică ar fi că antisemitismul în continuă creștere poate fi folosit ca armă politică împotriva dreptei. Și că identificarea unor suspecți reali s-ar putea dovedi incorectă politic.

Potrivit noilor statistici publicate de guvernul german, numărul infracțiunilor legate de ură antisemită din 2020 a atins cel mai înalt nivel din ultimele două decenii. Antisemitismul în Germania a crescut abia în ultimii ani, alimentat parțial de extrema stângă anti-Israel și de migrația în masă din lumea musulmană. Problema este agravată de conspiratorii de extremă dreaptă care dau vina pe evrei și pe Israel pentru pandemia Covid-19.

În 2020, poliția germană a înregistrat 2.275 infracțiuni de ură antisemită – aproximativ șase pe zi – un bilanț stabilit pe baza datelor preliminare colectate de guvernul federal. Totalul este cu 10% mai mare decât cel din 2019, care era deja un an record. Cifrele oficiale arată doar infracțiunile raportate poliției; este probabil ca numărul real de astfel de incidente să fie mult mai mare.

1367 de suspecți, doar cinci arestați

Potrivit Tagesspiegel, care a publicat noile statistici la11 februarie, poliția a identificat 1.367 de suspecți. În mod ciudat, doar cinci dintre ei au fost arestați. Cifrele arată, de asemenea, că 55 de infracțiuni antisemite (aproximativ 2,5%) au fost însoțite de violență. Celelalte incidente s-au rezumat la discursuri de ură pe internet, daune materiale sau acte de propagandă, cum ar fi graffiti anti-evrei.

Statisticile din 2020 privind actele antisemite relevă un an record din 2001, când Poliția Penală Federală ( Bundeskriminalamt, BKA ) a creat categoria „delictelor motivate politic” ( Politisch motivierte Kriminalität, PMK ).

A se identifica autorii. Islamiștii abia apar în statistici

De ce atât de puțini infractori antisemiți se confruntă cu consecințele legale ale acțiunilor lor, în condițiile în care oficialii guvernamentali proclamă cu voce tare că abordarea antisemitismului este o prioritate maximă? Nu este exclus ca identificarea suspecților reali să fie percepută ca fiind foarte incorectă din punct de vedere politic.

Statisticile antisemitismului din 2020 nu includ informații de bază despre făptași. Tagesspiegel, la fel ca alte media germane, plasează antisemitismul în responsabilitatea extremei dreaptă.

Pentru poliție, majoritatea delictelor antisemite sunt infracțiuni „dedreapta”.Islamiștii, stânga și alte categorii care-i urăsc pe evrei, abia apar în statistici.

Cât de dreapta e extrema dreaptă?

În ultimii ani, studii independente au încercat să inverseze perspectiva arătând că doar o fracțiune din atacurile împotriva evreilor din Germania erau imputabile extremei drepte. Pentru Centrul de cercetare și informare cu privire la antisemitism din Berlin ( RIAS, Recherche-und Informationsstelle Antisemitismus ), mai puțin de 20% din infracțiunile antisemite comise la Berlin în 2018 pot fi atribuite extremei drepte.

În 2017, un sondaj realizat de Universitatea din Bielefeld asupra comunității evreiești a constatat că 60% din delictele antisemite erau comise de musulmani, restul fiind împărțit în mod egal între extrema stângă (19%) și extrema dreaptă (19%).

Imigrația musulmană a alimentat antisemitismul

De asemenea, musulmanii sunt acuzați că sunt responsabili pentru 81% din delictele violente antisemite. Conform aceluiași sondaj, 70% dintre evreii germani cred că imigrația musulmană în masă a alimentat antisemitismul în Germania.

Dar imperturbabil, poate la recomandarea autorităților politice, poliția germană atribuie sistematic extremei drepte toate infracțiunile antisemite nerezolvate. Poliția a acuzat chiar extrema dreaptă că a scandat sloganul nazist „Sieg Heil” în timpul unei demonstrații islamiste Al-Quds de la Berlin.

„Sieg Heil” sau „Jewish Aut”, sloganuri populare în cercurile islamiste

Directorul RIAS, Benjamin Steinitz, explică faptul că „Sieg Heil” sau „Jewish Out” sunt lozinci foarte populare în cercurile islamiste. Majoritatea incidentelor antisemite sunt atribuite cetățenilor germani, a adăugat el, însă statisticile nu indică faptul că ar putea fi vorba de imigranți musulmani recent naturalizați.

Într-un raport publicat în aprilie 2017, Grupul independent de experți în antisemitism (Unabhängigen Expertenkreises Antisemitismus), care consiliază guvernul german, a concluzionat:

„Infracțiunile xenofobe și antisemite sunt întotdeauna atribuite extremei drepte, în timp ce nimic, nici un detaliu, nici un suspect, nu permite să dovedească acest lucru. Acest lucru poate duce la o imagine distorsionată a motivației infracțiunii și a autorilor săi”.

Cum poți fi sigur că o zvastică sau o insultă antisemită este de dreapta?

În mai 2019, după ce Ministerul de Interne a imputat pe 90% din atacurile antisemite dreptei, influentul blog german Tichys Einblick a scris:

„Numărul actelor antisemite în Germania crește alarmant. De la graffiti antisemite și violențe fizice, la atacuri asupra proprietăților deținute de evrei și la amenințări. Antisemitismul este o rușine pentru întreaga țară. Statisticile arată că 90% din delictele antisemite sunt comise de extremiști de dreapta. Dar, autorii sunt anonimi și nu sunt arestați niciodată. Cum poți fi sigur că o zvastică sau o insultă antisemită este de dreapta? Aceasta este de fapt doar o presupunere a poliției”.

„Foarte recent, o anchetă parlamentară a dezvăluit că „dreapta” a fost arătată cu degetul pentru o mare parte a infracțiunilor antisemite – 120 de cazuri din 253 – chiar dacă motivațiile făptașilor au rămas necunoscute”.

„Michael Wolfssohn, cunoscut istoric și expert în antisemitism, spune că principala amenințare pentru evrei din Germania și Europa este antisemitismul musulman.

„De ce majoritatea actelor antisemite sunt atribuite germanilor de dreapta? O operațiune politică nu poate fi exclusă. Ascensiunea antisemitismului poate fi folosită ca armă politică „împotriva dreptei”.

Cercurile islamise și musulmane, trecute cu vederea

În iulie 2019, la scurt timp după ce poliția a furnizat Senatului german statistici inexacte despre autorii infracțiunilor de ură împotriva evreilor, Die Welt a scris: „Experții critică atribuirea sistematică a infracțiunilor antisemite extremei drepte și regretă că cercurile islamiste și musulmane au fost trecute cu vederea”.

În ianuarie 2021, Ministerul Afacerilor din Diaspora din Israel a scris despre antisemitismul din Germania:

„Uneori poliția nici nu intervine și urmărește un incident antisemit fără să se miște. Această stagnare provine din eșecul poliției de a recunoaște un incident antisemit sau de a înțelege că limbajul deschis antisemit este o problemă împotriva căreia trebuie acționat imediat. Această lipsă de conștientizare face ca majoritatea plângerilor să nu fie luate în considerare de poliție”.

„În plus, ori de câte ori suspecții sunt necunoscuți și niciun detaliu nu indică o altă posibilitate, poliția continuă să atribuie incidentele antisemite dreptei. Rapoartele Bundestag, elaborate pe baza statisticilor poliției, atribuie majoritatea covârșitoare a infracțiunilor (94%) unor motive ideologice de dreapta.

Această analiză este contestată în mod regulat de organizațiile de supraveghere a antisemitismului, de aleși, lideri și experți din comunitatea evreiască, precum și de către comisarul federal pentru antisemitism. Toți susțin că sistemul de înregistrare a poliției denaturează motivul, restrânge inutil cercul posibililor făptași și împiedică elaborarea eficientă a politicilor”.

Marele rabin din Munchen, agresat de arabi

În 2020, rabinul șef de la München, Shmuel Aharon Brodman, a fost victima unui incident care a primit o atenție specială din partea presei. La 9 iulie, patru bărbați l-au agresat verbal în timp ce rabinul cobora din tramvai, cu insulte și comentarii disprețuitoare despre statul Israel.

Brodman a declarat că atacatorii săi vorbeau engleză și arabă. Poliția a declarat ulterior că suspecții  aveau vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și erau de origine arabă.

Desigur, extrema dreaptă poartă o anumită responsabilitate pentru dezvoltarea antisemitismului în Germania – dar această responsabilitate nu este fundamentală, așa cum se crede adesea.

Monica Schwarz-Friesel, un important expert german în antisemitism, explică faptul că ceea ce fascinează mass-media și face extremă dreapta germană atât de înspăimântătoare este ura fără perdea pe care o exprimă față de evrei și față de Israel.

În contrast, stânga își ascunde antisemitismul în spatele antisionismului și activismului pro-palestinian.

Antisemitismul coronavirusului

Coronavirusul a fost sursa unui val antisemit în Germania în 2020. Grupurile marginale au folosit pandemia pentru a-i acuza pe evrei de conspirație. Vechile tehnici medievale pentru construirea unui țap ispășitor evreu au reapărut astfel, unii acuzând evreii că au fabricat coronavirusul pentru a-și extinde controlul asupra planetei.

Acest antisemitism legat de coronavirus s-a manifestat, evident, și pe internet. În raportul său anual privind antisemitismul din 2020 , lansat la 27 ianuarie 2021, Ministerul Afacerilor din Diaspora din Israel a întreprins o evaluare cuprinzătoare a antisemitismului legat de coronavirus în Germania:

„În 2020, 42.300 de postări scrise de 11.240 de utilizatori au fost clasificate ca antisemite de ACMS (Anti-Semitism Cyber ​​Surveillance System). Postările au fost defalcate după cum urmează: noul antisemitism (anti-sionism și critica guvernului israelian) și antisemitismul clasic (demonizarea evreilor, teoriile conspirației evreiești și apelul la violența explicită împotriva evreilor) au reprezentat 39, 1% din postări și, respectiv,  40,5% din postări. Negarea Holocaustului și denaturarea faptelor despre acesta au reprezentat 20,4% din expresiile de ură împotriva evreilor”.

„Postările care banalizează Holocaustul și cele care acuză evreii că sunt sursa Covid-19 au crescut din martie. Conținutul tipic antisemit ilustrează diferite forme de teoriei conspirației, iar 53,4% din acestea folosesc mesaje antisemite clasice”.

„Vechile coduri antisemite, abia modificate, au reapărut pentru a stigmatiza „influența” pe care evreii o exercită pe piața mondială și profiturile uriașe pe care le obțin din vaccinuri. Au fost acuzați că au preluat controlul asupra economiei mondiale și apoi și-au afirmat dominația pe planetă”.

„Figurile evreiești cunoscute, precum familia Rothschild sau George Soros, au fost citate ca susținători, creiere sau profitori ai pandemiei datorită presupusei lor influențe asupra industriei farmaceutice”.

„Cei anti-vaccin compară, de asemenea, centrele de vaccinare cu Auschwitz-ul și susțin că poliția instituie o dictatură și că toți cei care refuză vaccinul vor merge într-un lagăr de concentrare”.

Contestații legate de Covid-19

Ca și în alte părți ale Europei, guvernul federal și autoritățile locale din Germania au încercat să reducă pandemia impunând măsuri restrictive, inclusiv restricții privind circulația persoanelor. Impunerea unor măsuri extinse de distanțare socială a generat o mare suferință economică și financiară și au declanșat proteste majore anti-guvernamentale.

Germanii care s-au opus lockdown-ului au ieșit din toate mediile politice: nu erau nici de stânga, nici de dreapta, dar reprezentau un eșantion a tuturor celor preocupați de libertatea de exprimare și libertatea de întrunire, care intenționează să apere libertățile civile împotriva măsurilor represive ale guvernului.

Dictatura Merkill Corona

Multe proteste au fost organizate de o mică mișcare care crește în popularitate, numită Querdenker („Gândire în afara pistei” sau „Gânditori în afara codului”) care se opune „dictaturii Merkill Corona” a cancelarului Angela Merkel.

Querdenker a fost fondată de Michael Ballweg, un producător de software din Stuttgart, pentru a forța guvernul Merkel să ridice restricțiile coronavirusului pe baza respectării drepturilor constituționale de bază.

Manifestul său afirmă: „Insistăm asupra primelor 20 de articole ale constituției noastre: drepturile omului; drepturile individuale; libertatea credinței și a conștiinței; libertatea de opinie; libertatea de întrunire; libertate de mișcare. Suntem nepartizani și nu excludem nici o opinie”.

Mișcarea are acum 70 de sucursale în toată Germania și a organizat peste 100 de proteste împotriva măsurilor anti-Covid-19,despre care se crede că au atras cel puțin 100.000 de oameni.

Unul dintre cele mai mari proteste ale  Querdenker a avut loc la Berlin la 29 august 2020. Nu mai puțin de 40.000 de persoane – libertarieni, constituționaliști, verzi, ezoterici, naturopați, activiști LGBT, negatori de pandemie, activiști anti-vaccin și anti-mască, familii cu copii, s-au adunat pentru a protesta împotriva politicilor guvernamentale legate de lupta împotriva coronavirusului.

Însă mai multe proteste s-au încheiat cu revolte, deoarece fuseseră infiltrați câteva sute de agitatori de extremă dreaptă care fluturau steaguri naziste.

„Nevaccinat”, pe steaua lui David. „Soluția finală a chestiunii Corona”

De atunci, fiecare dintre aceste adunări a dat naștere la zeci de incidente antisemite. Unii protestatari au apărut purtând tricouri cu steaua lui David, în care cuvântul „evreu” a fost înlocuit cu „nevaccinat”.

Alții arborau panouri pe care scria „Vaccinarea te eliberează”, o referință la sloganul „Arbeit macht frei” care trona la intrarea în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Unii au vorbit despre „soluția finală a chestiunii Corona”, precum și despre „vaccinarea la Dachau”.

Lockdown: „Acum știm ce simțise Ana Frank”

Mulți protestatari au banalizat Holocaustul comparându-se cu evreii persecutați de naziști și alții s-au prezentat ca luptători de rezistență opuși unui guvern pretins nedemocratic. Alți protestatari au comparat restricțiile sanitare cu lagărele de prizonieri din epoca nazistă. Unii chiar au spus că, după ce au experimentat izolarea la domiciliu, acum știau „ce simțise Anna Frank”.

Văzând că teoriile conspirației reapar în timpul pandemiei, ministrul de Externe, Heiko Maas, a recunoscut că „astăzi, antisemitismul nu este un fenomen marginal limitat la extrema dreaptă. Atinge inima societății noastre”.

Comisarul pentru antisemitism al guvernului german, Felix Klein, a dat și el un semnal de alarmă: pandemia fertilizează agitația anti-evreiască, a explicat el.

„Din păcate, evreii și Israelul au devenit imediat o țintă. Discursul de ură antisemită se răspândește rapid pe Internet, în special pe platformele de socializare”.

„Auzim despre controlul evreilor asupra economiei mondiale, despre profiturile evreilor dintr-un posibil vaccin, despre armele biologice dezvoltate de Israel sau despre o încercare evreiască de a reduce populația lumii. Apar cele mai grosiere forme de antisemitism. Trecutul a oferit dovezi tragice că vorbele pot deveni fapte”.

Ministrul Justiției, Christine Lambrecht, a anunțat o acțiune mai intensă împotriva declarațiilor anti-evreiești pe internet. „Vom împinge platformele online să își asume partea din responsabilitate. Nu trebuie să permită să fie folosite pentru a agita și a lansa teorii ale conspirației”.

Rolul mass-media de stânga

Între timp, analistul german Stefan Frank a pus în lumină mass-media de stânga care, în Germania ca și în alte părți, a jucat un rol în promovarea temelor anti-Israel și anti-sioniste legate de pandemie:

„Activiștii anti-israelieni fac campanie în mass-media pentru a răspândi știri false cum că palestinienii nu primesc vaccinuri din cauza statului Israel. Nu sunt vinovați doar Associated Press sau ZDF (televiziunea publică germană). Sunt implicate multe alte mass-media, scrie Gatestone Institute.

„Acest fenomen nu numai că indică o aversiune generală față de Israel, ci și o strategie conștientă de a nu raporta niciodată nimic pozitiv despre Israel. Dacă vaccinările au început în Israel, cititorii ar putea avea ideea că acesta este un lucru bun. Acesta este motivul pentru care mesajul trebuie transformat în opusul său omițând informațiile relevante, denaturându-le și mințind”.

Foto:Facebook

author avatar
Tudor Borcea
357 afisari

2 COMENTARII

  1. Concluzia ? Poporu german știe cine îi ține-n case, soros&rotschild ,care ce sa faci sint de etnie evrei.Și care au in proprietate BIG PHARMA care ce sa vezi acu face mii de miliarde de$ cu vaccinuri care se vor oblogatorii.Iar min.de interne Heiko Mas avind informatii exacte spune ca pe fondul lockdown a carantinarii a lipsirii de libertati antisemitismul a atins ,,inima societății noastre”! și ca deși muslimii sint majoritari in acte de antisemitism sint trecuti cu vederea, aruncindu-li se in circa extremei drepte toate astea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger