AcasăȘTIRI EXTERNEGermania anunță când va plafona prețul energiei. Guvernul, îndatorat de cheltuieli colosale

Germania anunță când va plafona prețul energiei. Guvernul, îndatorat de cheltuieli colosale

Germania anunță când va plafona prețul energiei. Guvernul, îndatorat de cheltuieli colosale

Este principala măsură a giganticului plan de ajutor 200 de miliarde de euro al Germaniei: scutul tarifar asupra prețurilor la energie, anunțat de cancelarul Olaf Scholz pentru a atenua impactul inflației, va intra în vigoare la începutul anului 2023, potrivit foii de parcurs prezentate, miercuri, de guvern.

 

În ceea ce privește gazele naturale, măsura urmează să se aplice de la 1 ianuari pentru companiile mari și de la 1 martie pentru gospodării și IMM-uri, potrivit unui proiect final publicat de guvernul german.

Guvernul va subvenționa 80% din consumul casnic

De asemenea, „se are în vedere” plata retroactivă a facturilor din februarie. Guvernul va subvenționa 80% din consumul casnic. Dincolo de acest volum, persoanele fizice vor plăti prețul de piață pentru gaze. Plafonarea este planificată să dureze până în aprilie 2024.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a fost afectată puternic de criza energetică care afectează continentul, deoarece Rusia a redus drastic livrările de gaze, de care țara era deosebit de dependentă.

Berlinul intenționează să plafoneze prețul gazului pentru consumatorii casnici la „12 cenți pe kilowatt oră”, cu excepția încălzirii, la „9,5 cenți pe kilowatt oră”, față de media actuală de 18,6 cenți, potrivit site-ului de comparare a prețurilor Check24. Pentru utilizatorii industriali, prețul gazului va fi stabilit la 7 cenți pe kilowatt-oră, până la 70% din consum.

În cazul energiei electrice, mecanismul va fi implementat de la 1 ianuarie, la „40 de cenți pe kilowatt-oră”, pentru consumatorii casnici și 13 cenți pentru companiile mari, scrie Boursorama.

Până la instituirea acestor măsuri, guvernul va plăti integral facturile de gaz ale gospodăriilor în luna decembrie. „Ajutoarele de urgență sunt pe drum”, a declarat Olaf Scholz pe Twitter. Diferitele părți ale pachetului de măsuri privind energia trebuie încă să fie adoptate de Consiliul de Miniștri sau de Parlament.

Sectorul industrial, motorul economiei germane, cere ajutor de luni de zile, susținând că existența a mii de companii este amenințată în această țară, care este pe cale să intre în recesiune.

Această campanie de cheltuieli colosale a Germaniei, finanțată prin noi împrumuturi, nu a fost bine primită în Europa, multe țări acuzând Berlinul de lipsă de solidaritate și de concurență neloială față de alte economii de pe continent.

Guvernul german a luptat împotriva unei înghețări a prețurilor la nivel european, temându-se pentru securitatea aprovizionării cu gaze dacă o astfel de măsură ar fi adoptată pe continent.

author avatar
Tudor Borcea