AcasăȘTIRI EXTERNEGermania: „Aliații pot începe instruirea ucrainenilor pe tancurile Leopard” / Reacția Kremlinului

Germania: „Aliații pot începe instruirea ucrainenilor pe tancurile Leopard” / Reacția Kremlinului

Germania: „Aliații pot începe instruirea ucrainenilor pe tancurile Leopard” / Reacția Kremlinului / Foto: printscreen

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că țările aliate Ucrainei care dispun de tancuri grele Leopard ar putea începe să antreneze trupele ucrainene în utilizarea acestora, chiar dacă Germania nu și-a dat încă aprobarea pentru livrarea lor către Kiev.

„Am încurajat în mod expres țările partenere care au tancuri Leopard gata de a fi desfășurate să antreneze forțele ucrainene pe aceste tancuri”, a declarat ministrul Boris Pistorius în cadrul unei conferințe de presă la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Germania, presată de aliați

Germania va sprijini Ucraina pentru ca aceasta să „câștige” războiul de invazie declanșat de Rusia, a declarat Pistorius. „Susținem Ucraina pentru ca ea să nu piardă, pentru ca ea să câștige acest război împotriva Rusiei”, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii germane ZDF. „Germania face mai mult pentru acest lucru decât orice alt aliat, cu excepția Statelor Unite”, a spus el.

Guvernul german este supus unor presiuni tot mai mari pentru a permite aliaților săi din NATO să furnizeze Ucrainei tancuri grele Leopard de producție germană, pe care Kievul le-a cerut pentru a lupta împotriva armatei ruse. „Înțeleg îngrijorările și temerile prietenilor ucraineni. Germania are o responsabilitate și un rol special”, a recunoscut Boris Pistorius. Dar „trebuie să ne gândim cu atenție la ceea ce putem face”, a spus el, repetând că Berlinul nu vrea să acționeze singur, scrie Le Figaro.

Pistorius se întâlnește marți cu secretarul general al NATO pentru a discuta, printre altele, această problemă. Polonia și Finlanda s-au oferit să livreze tancuri Leopard pe care le dețin, dar au nevoie de aprobarea oficială a Berlinului pentru reexport. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a refuzat până în prezent să comenteze problema acestor livrări indirecte, precum și pe cea a aprovizionării directe cu tancuri Leopard din stocurile germane.

Varșovia a intensificat presiunea anunțând că a trimis o cerere oficială Berlinului pentru a trimite tancuri Leopard Ucrainei, asigurând în același timp că este gata să renunțe acordul Berlinului, încă nehotărât. „Germania a primit deja cererea noastră de a accepta transferul de tancuri Leopard 2 către Ucraina”, a declarat pe Twitter ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, care a cerut, de asemenea, Berlinului să se alăture „coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2”. În ciuda acestor tensiuni, „nu există nicio ruptură în NATO”, a declarat Boris Pistorius.

Kremlinul: „Livrările vor lăsa o urmă de neșters”

Kremlinul a avertizat marți că livrările de tancuri Leopoard fabricate în Germania către Kiev „nu ar fi de bun augur”, în timp ce cresc presiunile asupra Berlinului pentru a permite trimiterea tancurilor în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de livrări „nu ar aduce nimic bun” pentru relațiile ruso-germane, afirmând că acestea „vor lăsa o urmă de neșters”.

Săptămânalul Der Spiegel scrie că Bundeswehr-ul are un total de 312 tancuri Leopard 2 de diferite modele: 99 au nevoie de întreținere și reparații, iar unul este scos din uz, gata de casare. Astfel, rămân 212 Leopard 2 operaționale. Spiegel, care citează surse din cadrul ministerului Apărării, adaugă că Bundeswehr-ul ar putea furniza 19 tancuri Leopard 2A5.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, la Berlin, că nu există „niciun indiciu” că Rusia „și-a schimbat obiectivele” în războiul său împotriva Ucrainei.

Șeful NATO a reafirmat importanța furnizării mai multor arme grele Kievului pentru a-l ajuta să respingă forțele rusești și a declarat că este „încrezător” că se va găsi „în curând” o soluție privind livrarea tancurilor cerute de Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea