AcasăȘTIRI EXTERNEGermania a luat o decizie EXTREMĂ ca să evite să tremure de...

Germania a luat o decizie EXTREMĂ ca să evite să tremure de frig la iarnă

uniperGigantul Uniper, avertismentul care îngrozește Europa! Ce se va întâmpla cu gazul la iarnă

Guvernul german a decis să preia o participație de 30% din gigantul energetic Uniper, cel mai mare importator de gaze și cea mai mare companie de depozitare din ţară, compania fiind amenințată cu falimentul din cauza reducerii livrărilor de gaze rusești.

„Uniper este o companie de o importanță vitală pentru dezvoltarea economică a țării noastre și pentru furnizarea de energie cetățenilor noștri”, a declarat cancelarul Olaf Scholz.

Falimentul Uniper, evitat prin naţionalizarea companiei

Sute de utilități municipale și furnizori de energie din Germania depind de Uniper pentru aprovizionarea cu gaze naturale, astfel că autorităţile s-au implicat în salvarea companiei de la faliment.

Potrivit Uniper, statul a promis, de asemenea, în timpul negocierilor, că va introduce „un mecanism care să permită transferul prețurilor” către clienți de la 1 octombrie 2022.

Uniper a umblat la stocurile de gaze

Acțiunile Uniper au scăzut cu 6,27%, la 10,61 euro, la ora 14:55 GMT, la Bursa de la Frankfurt, după ce au coborât la 9,245 euro. Valoarea acțiunilor grupului s-a prăbușit cu peste 70% de când Rusia a invadat Ucraina, declanșând criza europeană a gazelor.

Pentru a face față situației, compania a început chiar săptămâna trecută să apeleze la stocurile de gaz, planificate inițial pentru iarnă.

author avatar
Andrei Ștefan