AcasăȘTIRI EXTERNEGerhard Schroeder, vești bune despre război, chiar de la Moscova! Decizia surprinzătoare...

Gerhard Schroeder, vești bune despre război, chiar de la Moscova! Decizia surprinzătoare a Kremlinului / Ce urmări va avea acordul de cereale

Gerhard SchroederGerhard Schroeder, vești bune despre război, chiar de la Moscova! Decizia surprinzătoare a Kremlinului / Ce urmări va avea acordul de cereale

Acordul dintre Moscova și Kiev pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene poate oferi o cale de urmat către o posibilă încetare a focului în conflictul militar care durează de cinci luni, a declarat fostul cancelar german Gerhard Schroeder, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin.

Prima navă, sub pavilion Sierra Leone, care transportă 26.527 de tone de porumb ce a părăsit porturile ucrainene în timp de război a ancorat în siguranță în largul coastei Turciei și urmează să fie inspectată miercuri (3 august).

Acordul de cereale ar putea deschide calea pentru încetarea focului

„Vestea bună este că Kremlinul dorește o soluție negociată”, a declarat Schroeder pentru săptămânalul Stern și pentru radiodifuzorii RTL/ntv miercuri, adăugând că s-a întâlnit cu Putin la Moscova săptămâna trecută. „Un prim succes este acordul cu cereale, poate că poate fi extins încet la încetarea focului”, a spus el, potrivit euractiv.com.

Schroeder a spus că soluții la probleme cruciale precum Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, ar putea fi găsite în timp, „poate nu peste 99 de ani, ca Hong Kong, ci în generația următoare”.

Schroeder, cancelar german din 1998 până în 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Putin. Acesta a spus că viitorul Donbasului este complicat. Donbasul, inima industrială a Ucrainei din est, a avut parte de unele dintre cele mai grele lupte ale războiului.

Ucraina reia exporturile de cereale

Exporturile de la unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume sunt menite să ajute la atenuarea crizei alimentare globale.

Cunoscută drept coșul de pâine al Europei, Ucraina speră să exporte 20 de milioane de tone de cereale păstrate în silozuri și 40 de milioane de tone din recolta de anul acesta, inițial din Odesa și din apropiere de Pivdennyi și Chornomorsk.

author avatar
Andreea Vlad