AcasăȘTIRI EXTERNEGeorgia Meloni: „Vom guverna pentru toți italienii”. Victorie istorică a coaliției de...

Georgia Meloni: „Vom guverna pentru toți italienii”. Victorie istorică a coaliției de dreapta / „Lecție de umilință pentru UE”

Georgia Meloni: „Vom guverna pentru toți italienii”. Victorie istorică a coaliției de dreapta / „Lecție de umilință pentru UE” / Foto: Facebook

„Vom guverna pentru toți italienii”, a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului de extremă dreapta Fratelli d’Italia, care vrea să devină prim-ministru după ce se vor oficializa rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, 25 septembrie.

Meloni a avut un discurs mai degrabă moderat, încercând să liniștească preocupările exprimate în Italia și la Bruxelles.

După Suedia, extrema dreaptă câștigă o nouă victorie în Europa. În Italia, pentru prima dată din 1945 încoace, un partid de extremă dreapta va guverna țara!

Meloni: „Vom guverna pentru toți italienii”

Rămânând în opoziție față de fiecare guvern de la alegerile parlamentare din 2018, Fratelli d’Italia (FdI) s-a impus ca principala alternativă, crescând de la 4,3% la un sfert din voturi, conform primelor proiecții, devenind principalul partid din peninsulă.

„Italienii au trimis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fratelli d’Italia”, a reacționat Meloni, afirmându-și ambiția de a deveni prim-ministru. „Vom guverna pentru toți italienii”, a promis ea. Vom face acest lucru cu scopul de a unifica poporul”, a adăugat ea într-un discurs de unitate și de împăcare, recunoscând că campania electorală a fost „violentă și agresivă”, scrie Boursorama.

Coaliția pe care o formează cu celălalt partid eurosceptic de extremă-dreapta, Liga lui Matteo Salvini, și Forza Italia, partidul conservator al lui Silvio Berlusconi, ar urma să obțină aproximativ 43% din voturi, ceea ce îi va oferi majoritatea absolută a mandatelor atât în Camera Deputaților, cât și în Senat.

Jordan Bardella: „Italienii, lecţie de umilinţă”

Acest cutremur politic survine la două săptămâni după victoria în Suedia a unui bloc conservator din care fac parte și Democrații Suedezi (SD), un partid cu un trecut neonazist care a făcut un salt semnificativ, devenind cel mai mare partid de dreapta din țara nordică.

În ceea ce a fost văzut la Roma ca un avertisment dur, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că UE are „instrumente” pentru a sancționa statele membre care subminează statul de drept și valorile sale comune.

„Italienii au oferit o lecţie de umilinţă Uniunii Europene care, prin vocea doamnei von der Leyen, a pretins să le dicteze votul”, a notat pe Twitter preşedintele formaţiunii franceze Rassemblement national, Jordan Bardella.

author avatar
Tudor Borcea