AcasăȘTIRI EXTERNEGeorgia Meloni și cel mai eurosceptic guvern al Italei au depus jurământul...

Georgia Meloni și cel mai eurosceptic guvern al Italei au depus jurământul – VIDEO

Georgia Meloni și cel mai eurosceptic guvern al Italei au depus jurământul - VIDEO / Foto: Facebook

Noul premier al Italiei, Giorgia Meloni, și miniștrii săi, care formează cel mai de dreapta și eurosceptic guvern italian din 1946 încoace, au depus jurământul,sâmbătă, la palatul prezidențial Quirinale din Roma. Ceremonia de la palatul care domină capitala și care a fost reședința papilor și regilor italieni înainte de a deveni sediul președinției Republicii, a avut loc în prezența șefului statului, președintele Sergio Mattarella.

Giorgia Meloni, îmbrăcată într-un costum negru sobru, a fost prima care a depus jurământul, urmată de cei doi viceprim-miniștri ai celor două partide din coaliția sa, Matteo Salvini, liderul Ligii anti-migranți, și Antonio Tajani, un membru important al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.

Liniștiri pentru Bruxelles

Cu toții s-au prezentat în fața lui Sergio Mattarella pentru a depune tradiționalul jurământ: „Jur să fiu credincios Republicii, să respect cu loialitate Constituția și legile și să îmi exercit funcțiile în interesul exclusiv al națiunii”.

Lista miniștrilor aleși de Giorgia Meloni, care cu partidul său post-fascist Fratelli d’Italia a obținut o victorie istorică la alegerile legislative din 25 septembrie, cu 26% din voturi, reflectă dorința acesteia de a-i liniști pe partenerii Romei, îngrijorați de sosirea la putere în Italia a unui șef de guvern de extremă dreapta.

Numirea fostului președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, în funcția de vicepremier a fost imediat salutată vineri seara de președintele Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, ca fiind „o garanție a unei Italii proeuropene și atlantiste”. O altă promisiune făcută la Bruxelles a fost că Giancarlo Giorgetti, un reprezentant al aripii moderate a Ligii, care era deja ministru în guvernul demisionar al lui Mario Draghi, va moșteni portofoliul crucial al economiei.

Doar șase femei, cu portofolii minore

Populistul Matteo Salvini trebuie să se mulțumească cu portofoliul Infrastructurii și Transporturilor, în timp ce el ar fi vrut portofoliul mai prestigios al Internelor, care a ajuns însă la un tehnocrat. Dintre cei 24 de miniștri, doar șase sunt femei, care sunt limitate la portofolii minore, scrie Le Matin.

Predarea de ștafeta între Mario Draghi și Giorgia Meloni va avea loc duminică, la ora 10.30, la Palazzo Chigi, sediul guvernului aflat la o aruncătură de băț de parlament, și va fi urmată de primul Consiliu de Miniștri. Această etapă, în esență ceremonială, va fi marcată de înmânarea simbolică de către Mario Draghi către Giorgia Meloni a clopotului folosit de președintele Consiliului pentru a reglementa dezbaterile din Consiliul de Miniștri.

 

author avatar
Tudor Borcea