AcasăȘTIRI EXTERNEGeneralul francez Pierre de Villiers: „Războiul din Ucraina nu este în interesul...

Generalul francez Pierre de Villiers: „Războiul din Ucraina nu este în interesul europenilor, poate al SUA” / „Prea ne aliniem la opiniile americane”

Generalul francez Pierre de Villiers: „Războiul din Ucraina nu este în interesul europenilor, poate al SUA”. / „Prea ne aliniem la opiniile americane” / Foto: printscreen

„Războiul din Ucraina nu este în interesul țărilor europene”, a declarat, în cadrul unui interviu, generalul francez Pierre de Villiers, fost șef al Statului Major al Apărării.

„Cu siguranță că nu în interesul Franței, poate al americanilor”, a spus fostul șef al Statului Major al forțelor armate, care consideră că „provocarea este de a opri escaladarea”.

„Acest război nu este al nostru”

Pierre de Villiers, fostul șef al Statului Major al armatei, a declarat miercuri, la BFMTV, că „războiul din Ucraina nu este în interesul europenilor, cu siguranță nu al Franței, poate în interesul  americanilor”.

Este o poziție pe care generalul o dezvoltă în ultima sa carte, „Paroles d’honneur”. În carte, generalul afirmă că „acest război nu este al nostru” și regretă o aliniere prea sistematică la opiniile americane. Cu toate acestea, el speră la „o soluție diplomatică de sus”, scrie Le Figaro.

„Când un dictator se află într-un tunel, el nu dă înapoi. Din punctul meu de vedere, provocarea este de a opri escaladarea. Din 24 februarie, suntem într-o escaladare permanentă. (…) Este timpul să găsim o soluție care să nu fie dezonorantă pentru ucrainenii care luptă cu curaj și care au fost atacați. Pentru că există un atacator și un atacat”, a adăugat el.

La opt luni de la începerea „operațiunii militare speciale” începută de Vladimir Putin în Ucraina, nu se întrevede niciun tratat de pace. Negocierile din Belarus și prin intermediul Turciei nu au avut succes. A fost semnat doar un acord privind reluarea exporturilor de cereale, sub egida ONU și a Ankarei. Și chiar și atunci, Ucraina a cerut să nu semneze același document ca și Rusia.

Generalul Pierre de Villiers a demisionat, în 2017, din funcția de comandant al forțelor armate, în urma unei dispute cu președintele Franței, Emmnanuel Macron, privind planurile guvernului de a reduce bugetul cheltuielilor de apărare.

author avatar
Tudor Borcea