AcasăȘTIRI EXTERNE„Generalii-iarnă” din Rusia încă nu s-au prezentat la războiul gazelor

„Generalii-iarnă” din Rusia încă nu s-au prezentat la războiul gazelor

Vladimir Putin, Russia's prime minister, is seen during the opening ceremony of the new Nord Stream pipeline near Vyborg, Russia, on Tuesday, Sept. 6, 2011. Gazprom will today start pumping natural gas into a $10 billion subsea pipeline from Russia to Germany, bypassing Ukraine, where disputes halted supplies to European customers twice since 2006. Photographer: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg via Getty Images

Iarna cumplită a Rusiei i-a învins pe Napoleon Bonaparte și Adolf Hitler. Sezonul rece a jucat un rol atât de istoric împotriva dușmanilor națiunii, încât se bucură acum de rang militar, cunoscut popular ca generalul Moroz și generalul Zima (adică „ger” și „iarnă”).

În marea bătălie europeană pentru gaze naturale din 2021-2022, vremea a funcționat până acum împotriva Moscovei. Dacă președintele Vladimir Putin conta pe Moroz și Zima, comandanții încă nu au apărut pe frontul de vest.

Vremea blândă a redus cererea de încălzire – și a liniștit panica pieței europene cu privire la aprovizionare, care a dus la creșterea prețurilor gazelor naturale la cote record.

În ultimele zile, Londra, Berlinul și Parisul s-au bucurat de o vreme de primăvară. În ajunul Anului Nou, temperatura medie în nord-vestul Europei a fost de aproape 12 grade Celsius, cu aproximativ 9 grade peste media pe 30 de ani.

Câteva orașe au fost și mai calde: Zurich și Frankfurt au înregistrat 13 grade Celsius, în comparație cu un nivel normal de îngheț pentru ambele. Pentru Europa, care importă 40% din gazul său din Rusia, a fost o ușurare economică și geopolitică.

De la un maxim istoric de aproape 188 de euro pe megawat oră la 21 decembrie, gazul a scăzut la un minim de 65,40 euro pe MWh la 31 decembrie, un recul  fără precedent de 65% în doar opt zile de tranzacționare.

Gazul nu este folosit doar pentru încălzire și industrie, Europa îl arde pentru a genera electricitate. Și astfel vremea blândă a evitat scenariul mai rău: întreruperile de curent.

Navele americane de gaz natural lichefiat (GNL) au contribuit, de asemenea, la scăderea prețurilor – o ironie, deoarece țările europene s-au opus vehement fracking-ului, tehnica care a deblocat gazul SUA.

Europa a scăpat basma curată -deocamdată

Înainte de perioada iernii blânde, Europa se îndrepta către o criză totală: stocurile de gaze erau cu mult sub mediile pe 5 și 10 ani. În ziua de Crăciun, continentul avea în depozite echivalentul a 629 terawați oră de gaz.

Dacă ar urma o iarnă normală, stocurile estimate ar scădea sub 200 TWh până la sfârșitul sezonului de încălzire la sfârșitul lunii martie.

O iarnă mai rece decât în ​​mod normal, precum cea din 2017 2018, ar fi redus stocurile de gaze la aproximativ 90 TWh, cu 50% sub nivelul minim istoric anterior, conform datelor economiștilor de la Bloomberg.

Până acum sezonul mai puțin rece a redus riscul ca gazele stocate să scadă la minimele de temut. Chiar au crescut de-a lungul Anului Nou timp de patru zile consecutive, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum în aceeași perioadă.
O iarnă rece le-ar reduce la aproximativ 140 TWh, un minim record, dar peste bariera catastrofală de 100 TWh asociată cu întreruperile de curent. Poate că Europa a evitat o calamitate – dar continentul nu este în afara riscurilor.

Temperaturile sunt de așteptat să scadă din nou, iar cererea de energie va crește. Prețurile gazelor au urcat înapoi la aproape 100 de euro pe MWh – încă cu aproximativ 45% sub cel mai recent vârf, dar și cu mult peste media 2010-2019 de aproximativ 20 de euro pe MWh.

Este posibil ca stocurile regionale de gaz să încheie iarna 2021-2022 la un nivel extrem de scăzut,  așa că prețurile ridicate vor continua până în vară și probabil și în iarna 2022-2023.

Între timp, Rusia păstrează o strânsă stăpânire asupra pieței energiei. Gazprom, exportatorul de gaze controlat de Kremlin, a redus semnificativ livrările în Europa în ultimele zile, ca răspuns la cererea mai scăzută. Gazul nu a intrat în Germania prin conducta-cheie Yamal-Europa timp de 15 zile consecutive – lucru care nu s-a întâmplat niciodată în mijlocul iernii.

Un alt punct de sufocare: miile de trupe ruse de la granița cu Ucraina, prin care tranzitează o mare parte din gazele europene.

În drama de televiziune The West Wing, președintele american fictiv Josiah Bartlet îl întreabă pe ambasadorul rus cum și-a cultivat Moscova interesele geopolitice. “Dintr-o iarnă lungă și grea, domnule președinte”, a răspuns ambasadorul. Generalii Moroz și Zima au timp să-și arate curajul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
539 afisari

2 COMENTARII

  1. E clar ca Dom’ Jacota n’a facut armata! Acolo exista zicala: „De’ar trece Fe-Martie”!!!!!

  2. Pai ce sa spun…Rugati-va…dati in bobi…sa fie cald….sa nu fie mai cald afara decat inauntru in Fe-Marte\\\\una e sa faci FOAMEA in frig si alta la 15-20 grade….ca oricum dormi ca pisica 18 ore…te doare caputzu…de la mancarica buna desigur…rabdari prajite….La Multi Ani!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger