AcasăȘTIRI EXTERNEGazul și securitatea energetică. UE, la mâna Ucrainei. Anunțul făcut de Volodimir...

Gazul și securitatea energetică. UE, la mâna Ucrainei. Anunțul făcut de Volodimir Zelenski

Gazul și securitatea energetică. UE, la mâna Ucrainei. Anunțul făcut de Volodimir Zelenski / Foto: President of Ukraine

Ucraina se pregătește să își mărească exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” din partea Rusiei, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Declarațiile lui Zelenski vin la o zi după ce statele membre ale UE au convenit să își reducă în mod coordonat consumul de gaze pentru a ajuta țări dependente precum Germania, după o scădere drastică a livrărilor rusești.

Ucraina un „garant al securității energetice a Europei”

Kievul și europenii acuză Moscova că folosește gazul ca o armă economică și politică. „În ciuda războiului, am asigurat integrarea rețelelor ucrainene în sistemul european într-un timp record”, a subliniat președintele ucrainean.

„Exporturile noastre nu numai că ne permit să ne creștem veniturile în valută, dar îi ajută și pe partenerii noștri să reziste presiunii energetice rusești. Vom face treptat din Ucraina un garant al securității energetice a Europei”, a continuat el, informează BFM TV.

El a comentat, de asemenea, distrugerea parțială a podului Antonivski din Herson, regiunea sudică ocupată de Rusia, pe forțele Kievului încearcă să o recucerească.

„Toate podurile vor fi, desigur, reconstruite, dar de către noi”, a spus Zelenski, explicând că acest pod strategic pentru aprovizionarea armatei ruse a fost vizat pentru a „sparge planurile” inamicului.

author avatar
Tudor Borcea