AcasăȘTIRI EXTERNEGazul rusesc către Europa, prin Ucraina, se poate opri / Scenariul negru...

Gazul rusesc către Europa, prin Ucraina, se poate opri / Scenariul negru anunțat de Kiev

Gazul rusesc către Europa, prin Ucraina, se poate opri / Scenariul negru anunțat de Kiev

Gazul rusesc va continua să circule către Europa prin Ucraina atâta timp cât operatorii rețelelor gaziere ucrainene vor putea funcționa, a declarat șeful companiei de stat energetice ucrainene Naftogaz, Iuri Vitrenko.

Rusia este principalul furnizor de gaz al Uniunii Europene, iar invazia sa în Ucraina a condus la îngrijorări cu privire la posibile perturbări, ducând prețurile la cote record.

Aproximativ 41,6 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz rusesc au fost transportați prin Ucraina către Europa în 2021, făcând din aceasta o rută cheie de aprovizionare. „În prezent, decizia (Ucrainei) este că, cât va fi încă posibil, asigurăm tranzitul”, a declarat șeful Naftogaz, Iuri Vitrenko, scrie US News.

Ucraina poate compensa capacitatea Nord Stream 1

Conductele de tranzit de înaltă presiune nu au fost avariate în timpul conflictului, a spus el. Cu toate acestea, orice prejudiciu adus persoanelor care operează sistemele sau deteriorarea rețelelor IT ar putea pune în pericol fluxurile.

Sute de mii de oameni din unele orașe ucrainene, cum ar fi Harkov și Mariupol, sunt fără gaz, încălzire și electricitate, din cauza distrugerii infrastructurii locale, a spus Vitrenko.

„În fiecare zi, ne trimitem angajații sub gloanțe pentru a repara sistemele și apoi are loc un alt bombardament”, a precizat el.

SUA au anunțat săptămâna trecută o interdicție a importurilor de petrol și gaze rusești, dar Uniunea Europeană nu a stabilit astfel de sancțiuni.

Vitrenko a spus că livrările de gaz rusesc către Europa ar trebui să continue, dar că plățile pentru combustibil ar trebui păstrate într-un cont escrow până când președintele rus Vladimir Putin va retrage trupele din Ucraina.

Vitrenko a spus că Rusia va trebui să continue să pompeze gaz, chiar dacă plata a fost reținută, deoarece oprirea fluxurilor ar putea deteriora puțurile de gaz. El a cerut, de asemenea, aplicarea de sancțiuni pentru conducta rusă Nord Stream 1, care transportă gaze direct în Germania.

Ucraina are o capacitate de tranzit disponibilă de aproximativ 90 de miliarde de metri cubi pe an, mai mult decât suficientă pentru a compensa capacitatea de 55 de miliarde de metri cubi a Nord Stream 1, a spus Vitrenko.

author avatar
Tudor Borcea
288 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger