AcasăȘTIRI EXTERNEGazul american ieftinește facturile europenilor

Gazul american ieftinește facturile europenilor

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au scăzut luni, pentru a patra zi consecutiv, deoarece se așteaptă ca livrările americane de gaze lichefiate(GNL) vor calma criza energetică de pe continent.

La hub-ul de gaze din Ţările de Jos, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut luni cu 19% până la 90 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 6 decembrie. În paralel, preţurile la electricitate în Germania au înregistrat o scădere record de 36%, până la 220 de euro.

În ultima săptămână cotaţiile la gaze naturale au scăzut cu 25% după ce un număr crescut de nave care transportă gaze lichefiate au început să se îndrepte spre porturile europene, notează Bloomberg.

De asemenea, prognoza meteo mai blândă pentru o mare parte din Europa continentală va reduce cererea de energie.

Ce face Gazpromul rus?

Cu toate acestea, nu se vede un sfârșit imediat pentru criza energetică a Europei: grupul rus Gazprom nu a rezervat capacitate de tranzit pentru livrarea de gaze la punctul de măsurare Mallnow, de la graniţa Germaniei cu Polonia, unde se termină gazoductul Yamal-Europe.

Operatorul german de reţea Gascade a anunţat că Yamal-Europe, care în mod normal trimite gaze ruseşti spre Europa Occidentală, funcţiona luni în mod reverse pentru a şaptea zi la rând, transportând gaze din Germania spre Polonia.

Moscova nu realizează noi exporturi prin gazoductul Yamal-Europe din cauza lipsei de noi comenzi europene, a susținut președintele Vladimir Putin.

Gazprom a considerat imprudentă revânzarea de către Germania a gazelor ruseşti Poloniei, în timp ce a dezmințit acuzațiile că Rusia limitează în mod voluntar livrările spre Europa.

„Există o inversare a fluxului de gaze către Polonia şi, aparent, şi către Ucraina, de ordinul a trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceste gaze vin din rezervoarele subterane din Germania, rezervoare în care au fost folosite deja gazele în proporţie de până la 47%. Şi iarna e doar la început – nu este cea mai raţională decizie”, a declarat Sergei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al companiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
25.818 afisari

13 COMENTARII

  1. In sfarșit, s-a ajuns la asta, după mulți ani de presiuni și numai după ce Merkel și-a terminat mandatul! Europa să se alimenteze cu gaz lichefiat american, indiferent de costuri! Totul, doar pentru a lovi în Rusia.

    • Pai cine ii impiedica pe rusi sa vanda gaze la bursa? Americanii? Ei vor contracte pe termen lung la preturi mari, doar ca o sa ramana cu borta covrigului.

  2. Lemnul din pădure este mult mai ieftin, dă căldură bună și dormi fără frică, căci cuptorul nu tună. Amin ?

  3. Încă odată AMERICA salvează Europa de la dezastru!
    De această dată o salvează de la dezastrul energetic!
    Eu tot spun ca Europa să-și stabilească o a doua sursă de gaz, gazul lichefiat (GNL) venit din SUA!
    SUA de mai mult timp ofertează UE să treacă pe gazul lichefiat American, pentru a nu fi la cheremul rusului mojic!
    Astfel țarul Putin se va tempera la preț, că altfel riscă să piardă piața de desfacere, urmată de o revoltă a mojicului rus și de o renunțare la Ucraina, că de unde valută?
    Și așa Rusia riscă un război civil la care concurează atât lipsurile materiale ale mojicilor, cât și politica autoritară, dictatorială, a pitecantropului Putin!
    Mulțumesc AMERICA!

  4. Nenea,nu-i plânge pe ruși,ei au rezerve pentru 1000 de ani,la toate produsele și pot face jocul cum vor ei, chiar daca pe moment nu iese cum vor ,dar au răbdare și tot că ei o sa sa fie,au 17000000 km² și se tot extind.

  5. Cum am zis ! Exista H2S ( hidrogen sulfurat ) in Marea Neagra sa vindem 200 ani la toată Europa ! Exista procedee de extracție ( Romania are un brevet de invenție din 2013:! In plus ar avea un impact ecologic benefic diminuarea hidrogen sulfurat din Marea Neagra ! Cum se face in Marea Nordului sau in Golful Mexic ! Da măciucile noastre nu vor asta !!!Daca alții pot și fac extracția hidrogen sulfurat din apa marii noi de ce nu am putea ????

      • De la invenție și pana la realizarea practica este cale lunga. De altfel hidrogenul sulfurat este un gaz păcătos atât din punct de vedere al coroziunii cat si al periculozității. Ar trebui, POATE, sa se cumpere tehnologia sau o cooperare cu firme care au experienta. Are România o tehnologie de separe a hidrogenului de sulf ?????.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger