Din ce în ce mai bogată datorită veniturilor din gaze sporite de conflictul din Ucraina, Norvegia „nu este un profitor de război”, a declarat miercuri, premierul acestei țări, cu câteva zile înaintea unui nou plan de ajutor pentru Kiev.
Intervievat în Arctica norvegiană după o vizită la o instalație de lichefiere a gazului de lângă Hammerfest, Jonas Gahr Støre a respins acuzațiile celor care ar dori ca Oslo să facă mai mult pentru ucraineni și a sugerat că țara sa se va număra în curând printre principalii donatori.
Cel mai mare fond suveran din lume
„Este o noțiune pe care o resping categoric”, a declarat premierul, după ce Norvegia, care a devenit acum cel ma mare furnizor de gaze pentru Europa, a fost acuzată că profită de pe urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Guvernul său urmează să prezinte un „pachet de ajutor pe mai mulți ani” pentru Ucraina și pentru țările sărace afectate de consecințele războiului, cum ar fi creșterea prețurilor la cereale.
Acest plan „îi va ajuta să își mențină infrastructura civilă, pentru a reconstrui – sperăm – într-o zi o Ucraină liberă, sprijinindu-i în același timp și militar”, a subliniat șeful guvernului. Suma și conținutul exact vor fi dezvăluite „la începutul acestei luni”, notează Le Figaro.
El a insistat că este greșit să se sugereze că țara sa profită în mod necuvenit de pe urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina, acuzație formulată printre alții și de premierul polonez. Norvegia a devenit acum cel ma mare furnizor de gaze pentru Europa.
Norvegia lucrează din greu încă de anul trecut pentru a contribui la compensarea colapsului livrărilor de gaz rusesc către Europa, a declarat premierul. A devenit principalul furnizor, mărindu-și exporturile cu 8-10%.
Cu beneficii majore: anul acesta, guvernul prevede un excedent bugetar record de 1.127 de miliarde de coroane (104 miliarde de euro), datorită creșterii veniturilor din petrol. Această sumă se va adăuga la fondul suveran de investiții al țării, care este deja cel mai mare din lume, cu active de peste 13,4 trilioane de coroane.
„Nu Norvegia stabilește prețurile”
„Timp de 50 de ani, Norvegia a explorat, pe propriul risc, și a produs resurse energetice, petrol și gaze”, a pledat Jonas Støre. „Nu Norvegia este cea care stabilește prețurile”
Liderul norvegian a insistat asupra faptului că majorarea prețului la gaze înseamnă, de asemenea, că familiile și întreprinderile norvegiene vor trebui să plătească facturi mai mari la electricitate, „ceea ce reprezintă o mare provocare politică pentru noi” într-o țară care funcționează, se încălzește și călătorește în mare parte pe bază de electricitate.