AcasăȘTIRI EXTERNE„Gazpromul” european își ridică nivelul de alertă militară. Ce motive invocă țara...

„Gazpromul” european își ridică nivelul de alertă militară. Ce motive invocă țara NATO cu 198 km de frontieră cu Rusia

„Gazpromul” european își ridică nivelul de alertă militară. Ce motive invocă țara NATO cu 198 km de frontieră cu Rusia

Războiul Rusiei în Ucraina a determinat Norvegia să își ridice nivelul de alertă militară, deși nu a fost detectată nici o amenințare directă.

Partajarea frontierei cu o țară aflată în război pare să îngrijoreze Norvegia. Premierul Jonas Gahr Støre a decis să ridice nivelul de alertă militară al țării sale, membră a NATO, începând de marți.

„Nu există nici o amenințare, dar…”

Cu toate acestea, el dă asigurări că nu a fost detectată nicio amenințare directă împotriva regatului. „Nu avem niciun motiv să credem că Rusia vrea să atragă Norvegia sau orice altă țară direct în război, dar războiul din Ucraina face necesar ca toate țările NATO să fie mai vigilante”, a declarat Jonas Gahr Støre, în cadrul unei conferințe de presă.

Norvegia, care a devenit principalul furnizor de gaze naturale al Europei după ce livrările rusești au fost întrerupte, a sporit deja securitatea în jurul siturilor sale strategice după ce zboruri misterioase ale dronelor au fost observate în apropierea platformelor petroliere din larg și după presupusul sabotaj al conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică vecină.

În ultimele săptămâni, mai mulți ruși au fost arestați în țara scandinavă pentru că au dirijat iegal drone deasupra teritoriului sau au încălcat interdicțiile de a face fotografii în locuri sensibile.

Săptămâna trecută, contraspionajul norvegian a arestat, de asemenea, un bărbat suspectat de a fi un „agent clandestin” al serviciilor ruse, despre care experții cred că ar putea fi un ofițer al serviciilor secrete militare ruse (GRU), scrie Le Point.

„Trebuie să subliniez că nu s-a întâmplat nimic în ultima zi sau în ultimele două zile care să facă să crească alerta militară acum. Este o evoluție în timp care face ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Jonas Gahr Støre.

Potrivit ministrului apărării, Bjørn Arild Gram, creșterea nivelului de alertă militară va avea ca rezultat măsuri concrete în domeniul logisticii, al securității comunicațiilor și al securității în jurul instalațiilor armatei.

Confruntată cu tensiuni tot mai mari între Rusia și Occident, Norvegia și-a sporit deja în mod semnificativ bugetul militar și eforturile de informații în Marele Nord, unde are o graniță de 198 km cu Rusia.

author avatar
Tudor Borcea