AcasăȘTIRI EXTERNEGazprombank operează liber cu dolari și euro. A treia bancă din Rusia,...

Gazprombank operează liber cu dolari și euro. A treia bancă din Rusia, prea mare pentru sancțiunile Occidentului?

Ucraina îndeamnă Statele Unite și Uniunea Europeană să înăsprească sancțiunile împotriva uneia dintre cele mai mari bănci rusești, Gazprombank, care poate încă să opereze liber în întreaga lume datorită rolului său central în comerțul cu gaz al Moscovei.

Banca, a treia ca mărime din Rusia, înființată pentru a deservi compania Gazprom, ajută la finanțarea Kremlinului și a fost ferită de restricțiile severe cu care se confruntă mulți alți creditori ruși. Continuă să supravegheze tranzacțiile în dolari și euro,  rămâne parte a sistemului internațional de mesagerie bancară SWIFT.

Întrebarea dacă trebuie înăsprite sancțiunile împotriva Gazprombank ilustrează dilema cu care se confruntă guvernele occidentale în încercarea de a comprima economia Rusiei în urma invaziei în Ucraina.

Europa încă se bazează în mare măsură pe gazele naturale rusești și folosește Gazprombank pentru a gestiona plățile pentru importurile sale. Majoritatea guvernelor europene rămân reticente în a penaliza banca. Potrivit CNBC, servicile de informații ale Ucrainei susțin că Gazprombank se ocupă și de plata trupelor rusești implicate în război și de achizițiile de echipamente militare.

Gazprombank, care are reprezentanțe în China, India și Europa, ar putea fi, de asemenea, implicată în eforturile de eludare a sancțiunilor occidentale, ajutând eventual alte entități să obțină acces la valută străină.

Agathe Demarais, un fost oficial al Trezoreriei franceze, a declarat că Europa s-ar afla într-o „poziție dificilă” dacă Gazprombank ar fi exclusă din sistemul financiar internațional. „Administrația Biden știe că dacă ar pune Gazprombank sub sancțiuni, ar cauza probleme uriașe în UE, ar trimite zona euro într-o recesiune profundă și ar crea o ruptură mare între UE și SUA pe frontul sancțiunilor”.

„Continuăm să monitorizăm Gazprombank pentru a vedea dacă face afaceri cu entități sancționate”, a declarat un oficial al Trezoreriei SUA, dar a precizat că “nu există o decizie de a impune sancțiuni complete asupra băncii”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.956 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger