AcasăȘTIRI EXTERNEGazprom lovește dur prima economie a UE. Germania va intra în „recesiune...

Gazprom lovește dur prima economie a UE. Germania va intra în „recesiune de iarnă”/ Inflație cu două cifre anul viitor

Gazprom lovește dur prima economie a UE. Germania va intra în „recesiune de iarnă”/ Inflație cu două cifre anul viitor / Foto: printscreen

Produsul intern brut (PIB) al Germaniei ar urma să scadă cu 0,3% în 2023, sub impactul inflației masive și al lipsei gazului rusesc, pe fondul războiului din Ucraina, potrivit unui studiu al institutului IFO publicat luni.

„Alunecăm spre o recesiune de iarnă”, a declarat Timo Wollmershäuser, directorul de studii economice al institutului, unul dintre cele mai influente din Germania, care și-a redus astfel cu 4 procente previziunile anterioare din iunie.

Mâna lungă a Gazprom

IFO se așteaptă la o recesiune tehnică în primul trimestru din 2023, cu o scădere de 0,4% a PIB-ului, după un declin de 0,2% în trimestrul patru din 2022. Motivul este „reducerea livrărilor de gaz rusesc în această vară” și „creșterea masivă a prețurilor care a rezultat”, explică acesta. Astfel, inflația medie ar trebui să urce la 9,3% anul viitor, după 8,1% în 2022, a adăugat el, scrie Le Figaro.

Gazprom și-a redus drastic livrările de gaze către Germania prin Nord Stream 1 în ultimele luni, înainte de a le opri la începutul lunii septembrie, pe fondul războiului din Ucraina și a tensiunilor dintre Rusia și Uniunea Europeană. Germania, care obișnuia să se aprovizioneze cu 55% din gazele naturale din Rusia înainte de război, este acum nevoită să se aprovizioneze din altă parte, la prețuri mult mai mari.

Inflație de 11% în primul trimestru din 2023

Aceste tensiuni au dus la creșterea prețurilor la gaze și electricitate în Europa și la o inflație foarte mare. Iar tendința este posibil să continue: „Furnizorii de energie își vor ajusta semnificativ prețurile la electricitate și gaze (…) în special la începutul anului 2023”, estimează IFO.

Președintele băncii centrale germane, Joachim Nagel, a considerat, de asemenea, că este „posibil” ca Germania să intre în recesiune încă din trimestrele trei și patru ale acestui an și să rămână în recesiune până la începutul anului viitor, într-un interviu acordat duminică postului de radio german Deutschlandfunk.

Rata inflației va crește la aproximativ 11% în primul trimestru din 2023, afectând grav puterea de cumpărare a gospodăriilor, preconizează IFO. La începutul lunii septembrie, guvernul german a adoptat un al treilea plan de ajutorare a celor mai săraci, dar acesta nu va putea compensa pierderea preconizată a puterii de cumpărare, potrivit IFO.

„Scăderea salariilor reale de aproximativ 3% în acest an și anul viitor va fi cea mai mare de la introducerea conturilor naționale în 1970″, anticipează Timo Wollmershäuser. Cu toate acestea, situația s-ar putea „normaliza” din nou în 2024, cu „o creștere de 1,8% și o inflație de 2,5%”, conchide el.

author avatar
Tudor Borcea
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger