Germania va impune o taxă pentru toți consumatorii de gaze naturale începând cu 1 octombrie, pentru a ajuta furnizorii care se luptă cu creșterea prețurilor de import ale gazelor, se arată într-un proiect de lege prezentat joi.
Taxa este menită să împartă costurile suplimentare de înlocuire a gazului rusesc între toți utilizatorii și să prevină insolvența comercianților de gaze. Consumatorii casnici și industriali cu contracte pe termen lung vor fi afectați de taxă, care va fi valabilă până la sfârșitul lunii septembrie 2024.
O măsură „dificilă” pentru a stabiliza piața
Importatorii de gaze vor trebui să suporte singuri costurile în creștere până când taxa va intra în vigoare. Taxa este un avantaj pentru importatorii în dificultate, în special gigantul Uniper, cel mai mare beneficiar de gaz rusesc din Germania, care a primit săptămâna trecută un ajutor de stat, și divizia de gaz VNG a EnBW, a doua ca mărime în țară.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că taxa va fi între 1,5 euro-cenți și 5 euro-cenți de euro pe kilowatt oră (Kwh), iar veniturile vor fi disponibile pentru toate companiile care trebuie să înlocuiască gazul din Rusia. Acest lucru înseamnă că o gospodărie cu patru persoane s-ar putea confrunta cu costuri suplimentare de până la 1.000 de euro (1.014 dolari) pe an, scrie Reuters.
Habeck a declarat că această măsură este dificilă, dar importantă pentru a stabiliza piața energetică. Mai multe detalii despre această taxă vor fi anunțate în luna august, se arată în document. Asociația de servicii publice locale VKU a salutat această măsură, adăugând că taxa ar trebui majorată sau extinsă dacă prețurile ridicate persistă.
O condiție prealabilă pentru ca guvernul să activeze mecanismul este o întrerupere semnificativă a fluxurilor de gaze către Germania. Gigantul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate în această săptămână.
Germania a trecut luna trecută la a doua din cele trei etape ale planului său de aprovizionare de urgență, permițând guvernului să activeze o clauză de ajustare a prețurilor, astfel încât furnizorii să poată transfera creșterile de preț către clienții lor, deși nu a făcut-o încă.Între timp, guvernul a făcut apel la cetățeni și la industrie să economisească energie acum, astfel încât să poată umple instalațiile de depozitare a gazelor înainte de iarnă, cu scopul de a ajunge la o capacitate de 95% până în noiembrie, de la 67,2% în prezent. .
„Cea mai mare criză energetică”
Companiile își cântăresc opțiunile, în timp ce Berlinul a anunțat deja că va stinge luminile din 200 de clădiri publice și obiective turistice pe timp de noapte. În condițiile în care Germania se confruntă cu ceea ce Habeck a numit „cea mai mare criză energetică”, eșecul Gazprom de a livra gazul rezervat a împins companiile să cumpere combustibilul la prețuri de piață semnificativ mai mari, a spus el.
„Această diferență (de preț) reprezintă taxa. Ea este apoi transferată consumatorului final, deoarece altfel companiile ar pierde permanent milioane de euro pe săptămână”, a adăugat el. Marcel Fratzscher, președintele institutului economic DIW, a declarat că este „corect și necesar” să se transfere costurile către toți consumatorii și că germanii ar trebui să se pregătească să își tripleze cel puțin facturile pentru încălzirea cu gaz, dar ar trebui să existe măsuri de scutire pentru a-i sprijini pe cei cu venituri mici.
Habeck a declarat că persoanele care vor fi afectate din cauza prețurilor mai mari la energie trebuie protejate și trebuie abordate măsuri de ajutorare.
Cu orice risc, praful sa se aleaga de nazisti !!!
Deci tot săracul trebuie să-i ajute pe bogătani. Că așa-i în capitalism.
Pentru oricine nu are mintea biasata de propaganda desantata care se duce, este evident faptul ca nu Rusia sau Gazprom deraiaza locomotiva UE (adica pe Germania), ci chiar UE in frunte cu Germania se deraiaza singura. Reducerea fluxului de gaze prin NS1 se datoreaza unei revizii tehnice, care mai era si planificata, adica se stia de ea. Daca UE are nevoie de mai mult gaz, de ce nu deschide NS2? Asta ar rezolva multe din problemele pe care UE si le-a creat singura.
Pentru ca ideea este ca astia din vest, care nu au cunoscut lipsurile comunismului, sa ajunga sa le cunoasca. Apoi, neavand alternativa, vor accepta un sistem chinezesc mondial, numai sa aiba caldura si lumina, chiar renuntand la libertati.
A si gasit Plavanul de unde sa taie 15% din consumul de gaze, dar noua nu ne spune nimic!
Va spun eu, 15% o sa fie aer bagat pe conducte si noi o sa-l platim ca si gaz. Iata economie 15%.
Dar de unde o sa dea Plavanul gaze in R. Moldova? Mai baga aer sau are alte solutii?