AcasăȘTIRI EXTERNEGazprom a decis: blackout în Europa!

Gazprom a decis: blackout în Europa!

Europa se confruntă cu riscul de pene de curent, raționalizări și o recesiune severă dacă Rusia reduce și mai mult livrările de gaz, iar următoarea verificare a realității este la îndemână.

O întrerupere de trei zile a gazoductului Nord Stream – o sursă cheie de gaze naturale pentru Uniunea Europeană – a început miercuri, iar îngrijorarea este larg răspândită că Moscova va găsi o altă scuză pentru a restricționa livrările, punând regiunea la mila vremii.

Cu câteva ore înainte de întrerupere, Gazprom a notificat compania franceză Engie  că va întrerupe livrările începând de joi din cauza unui „dezacord” privind plățile. Măsura extinde reducerile pe continent, în timp ce Rusia lui Putin ripostează la sancțiunile legate de invazia sa în Ucraina.

Scenariul cel mai pesimist ar implica o întrerupere completă a gazului rusesc și un val de frig timpuriu.

Cu puține surse alternative disponibile, o creștere bruscă  a cererii de încălzire ar propulsa prețurile la noi maxime, ceea ce ar putea provoca tulburări sociale și ar pune la încercare hotărârea Europei de a sprijini Ucraina.

Gazprom spune că sunt necesare lucrări de întreținere și inspecții de rutină la o stație de comprimare Nord Stream. Aceasta este cea mai recentă etapă a jocului de-a șoarecele și pisica între Kremlin și Europa, în condițiile în care reducerile treptate ale aprovizionării au crescut tensiunea pe piețele energetice.

Ca un făcut, lucrările au loc la doar câteva săptămâni după o închidere mai lungă în această vară și în contextul în care se anunță temperaturi mai scăzute în toamnă.Kremlinul arată cu degetul spre Europa, spunând că sancțiunile sunt singurul obstacol în calea furnizării de gaz prin Nord Stream.

Prețurile indică faptul că piața vede o șansă de 30% ca livrările prin intermediul principalei legături de gaze rusești din Europa să nu revină nici măcar la nivelurile drastic reduse din ultimele săptămâni, potrivit lui Leon Izbicki, analist  la Energy Aspects.

Germania se află în epicentrul crizei. Este locul în care Nord Stream se conectează la rețeaua europeană de gaze.

Gazprom a redus cantitățile livrate de Nord Stream cu 80% în ultimele luni. Înainte de invazia rusă în Ucraina, conducta transporta aproximativ o treime din cele 153 de miliarde de metri cubi de gaz achiziționate anual de UE.

Prețul gazelor a explodat în Europa, apropiindu-se de maxime istorice în ultimele săptămâni (345 de euro pe MWh în sesiune) din cauza suspendării preconizate a livrărilor rusești între 31 august și 2 septembrie prin Nord Stream.

author avatar
Radu Jacotă
6.130 afisari

4 COMENTARII

  1. De fapt merkel a decis cu mult timp in urma probabil al ordinele moscovei ca deh legaturile cu stasi se rup greu.

  2. Poate ca nu ar fi rău să nu mai faceți scenarii…intoxicati mintea oamenilor.
    Comentați și faceți panica doar dacă se întîmpla ceva !!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger