AcasăȘTIRI EXTERNEGazele naturale, forța motrice în noul Război Rece

Gazele naturale, forța motrice în noul Război Rece

Într-o dimineață, la începutul lunii iunie, a izbucnit un incendiu la o instalație obscură din Texas care preia gazele naturale din bazinele de șisturi din SUA  și le expediază lichefiate peste ocean. Focul a fost stins în aproximativ 40 de minute. Nimeni nu a fost rănit.

Sună ca o poveste pentru presa locală, cel mult – cu excepția faptului că, mai mult de trei săptămâni mai târziu, undele de șoc financiare și politice încă se răsfrâng în Europa, Asia și dincolo de acestea.

Asta pentru că gazele naturale sunt cea mai importantă marfă din lume în acest moment. Sunt un motor cheie al inflației globale, înregistrând creșteri de preț extreme chiar și pentru standardele piețelor turbulente de astăzi – aproximativ 700% în Europa de la începutul anului trecut, împingând continentul în pragul recesiunii.

Se află în centrul unei noi ere de confruntare între marile puteri, o confruntare atât de intensă încât, în capitalele din Occident, planurile de combatere a schimbărilor climatice sunt trecute în plan secundar.

Războiul din Ucraina este cel care a catalizat criza gazelor la un nou nivel, eliminând o parte crucială a aprovizionării. Rusia reduce livrările prin conducte către Europa – care spune că vrea oricum să nu mai cumpere de la Moscova, chiar dacă nu încă.

Lupta pentru a umple acest gol se transformă într-o debandadă la nivel mondial, în timp ce țările se întrec să obțină încărcăturile rare de gaz natural lichefiat înainte de iarna din emisfera nordică.

Noul petrol?

Pe scurt, gazele naturale rivalizează acum cu petrolul drept  combustibil care modelează geopolitica, avertizează economiștii de la Bloomberg. Și nu este suficient de mult pentru toți.

Germania spune că deficitul de gaz ar putea declanșa un colaps asemănător băncii Lehman Brothers, deoarece puterea economică a Europei se confruntă cu perspectiva fără precedent ca întreprinderile și consumatorii să rămână fără energie.

Liderii Grupului celor Șapte caută modalități de a reduce veniturile Rusiei din gaze naturale, care ajută la finanțarea invaziei Ucrainei și susțin noile investiții în GNL.

„Suntem în anii ’70 pentru gazele naturale”, susține Kevin Book, director general la ClearView Energy Partners. „Lumea se gândește acum la gaze așa cum se gândea cândva la petrol, iar rolul esențial pe care gazele naturale îl joacă în economiile moderne și nevoia de aprovizionare sigură și diversificată au devenit foarte vizibile.”

Comerțul cu gaze se globalizează rapid. Patruzeci și patru de țări au importat GNL anul trecut aproape de două ori mai mult decât acum un deceniu. Dar combustibilul este mult mai greu de mutat pe planetă decât petrolul, deoarece trebuie să fie lichefiat în locuri precum uzina Freeport din Texas.

Și de aceea, o explozie minoră la o instalație văzută ca nimic special de cei din industrie – nu este cel mai mare sau cel mai sofisticat dintre cele șapte terminale care trimit GNL de pe țărmurile americane – a avut un impact atât de mare.

Prețurile gazelor în Europa și Asia au crescut cu peste 60% în săptămânile de când Freeport a fost forțat să se închidă temporar, perioadă în care Rusia a înregistrat și noi reduceri de aprovizionare.

Războiul poate tulbura toate mărfurile, de la grâu la aluminiu și zinc, dar nimic nu se compară cu volatilitatea groaznică a prețurilor la gaze la nivel mondial.

În Asia, gazul este acum de aproximativ trei ori mai scump decât în urmă cu un an. În Europa, este unul dintre principalele motive pentru care inflația tocmai a atins un nou record.

„Acolo unde cândva piețele de gaze naturale erau în mare parte izolate la nivel regional, acum avem o piață spot globalizată care a conectat expunerea lumii la combustibilul devenit esențial pentru multe economii”, a subliniat James Whistler, director general la Vanir Global Markets. „Acest lucru nu a fost niciodată mai evident decât în ​​ultimele luni.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger