AcasăȘTIRI EXTERNEGaze pentru Europa. Anunțul la final de an al Rusiei

Gaze pentru Europa. Anunțul la final de an al Rusiei

Rusia este pregătită să reia livrările de gaze către Europa prin gazoductul Yamal, a declarat duminică vicepremierul Alexandr Novak, afirmând că piața europeană rămâne „relevantă”.

„Piața europeană rămâne relevantă, deoarece deficitul de gaze persistă, iar noi avem toate oportunitățile de a relua livrările”, a declarat Novak, citat de TASS, în declarații publicate duminică de agenție.

Gazoductul Yamal, oprit din „motive politice”

„De exemplu, gazoductul Yamal-Europa, care a fost oprit din motive politice, rămâne nefolosit”, a spus el.

Gazul prin conducta Yamal-Europa curgea de obicei spre vest, dar fluxul a fost în mare parte inversat din decembrie 2021, deoarece Polonia a renunțat să mai cumpere gaze din Rusia în favoarea alimentării cu cele stocate în Germania.

În mai, Varșovia a reziliat acordul cu Rusia, după ce anterior a respins cererea Moscovei de a plăti gazul în ruble. Furnizorul rus Gazprom a răspuns prin întreruperea livrărilor și a mai spus că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia, după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva firmei care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

Novak a reiterat, de asemenea, că Moscova discută despre livrări suplimentare de gaze prin Turcia după crearea unui hub în această țară. El a mai spus că Moscova estimeazăsă fi livrat 21 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa în 2022, informează Euronews.

„Anul acesta am reușit să creștem semnificativ livrările de GNL către Europa”, a declarat Novak. „În cele 11 luni din 2022, acestea au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârșitul anului sunt așteptate 21 de miliarde de metri cubi”.

Novak a mai spus că Rusia a convenit cu Azerbaidjanul să crească livrările de gaze pentru consumul său intern. Moscova discută, de asemenea, despre creșterea livrărilor de gaze către Kazahstan și Uzbekistan, a mai spus el.

Novak a mai spus că, pe termen lung, Rusia își poate trimite gazele naturale pe piețele din Afganistan și Pakistan, fie folosind infrastructura din Asia Centrală, fie în cadrul unui schimb de pe teritoriul Iranului.

author avatar
Tudor Borcea
859 afisari

10 COMENTARII

  1. ROMANII SUNT FERICITI , VACANTE , CONCEDII IN STRAINATATE LA SKI SI STATIUNI TURISTICE SELECTE , ROMANII AU O BUNASTARE EXCEPTIONALA SPUN CEI DE LA ZIARE.COM
    SUNT PLATITI BINE CEI DE LA ZIARE.COM SA MANANCE KKAKAT ZILNIC SI SA LINGA IN KOOR CLASA POLITICA DE O DEOSEBITA HARNICIE SI INTELIGENTA SPUN ZOAIELE

  2. Rusia sa-i lase pe europeni sa ajunga in situatia sa se manince intre ei.
    La cita rautate turbata au in ei, merita din plin !

  3. Nu vrem gaze de la rusi. Nu vrem nimic de la rusi. Pe toate le vom lua numai de la americani. Ei au cele mai multe resurse, cea mai mare productie si cele mai bune preturi in toata lumea. Si sant cei mai de incredere parteneri nu fura si nu mint niciodata

  4. Imi permit sa te traduc.Nu vrem gaze dela rusi ,le vom lua de 4-5 ori mai scump de peste Ocean.Foarte de incredere parteneri ,n-am ce spune ,dar unde au ascuns armele nucleare si chimice ale lui Saddam?Ca nu mai sunt.

  5. E simplu: ciolovecii s-au sucit și vor să vândă gazele, chiar la preț plafonat. Surpriză – nu le mai vrea nimeni. Ar fi momentul să între și în tărtăcuță oligofrenă a celor de la Kremlin: se poate perfect fără voi! Decuplarea e definitivă.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri