AcasăȘTIRI EXTERNEGaza. Baloanele incendiare, o armă pentru a testa nervii lui Naftali Bennett?

Gaza. Baloanele incendiare, o armă pentru a testa nervii lui Naftali Bennett?

Gaza. Baloanele incendiare, o armă pentru a testa nervii lui Naftali Bennett?

Viabilitatea armistițiului din 21 mai între Israel și mișcarea palestiniană Hamas a fost pusă la încercare săptămâna aceasta, după ce au fost lansate baloane incendiare din Fâșia Gaza pe teritoriul israelian, care au avut ca rezultat atacuri aeriene ca represalii din partea IDF.

Forțele aeriene israeliene au efectuat noi atacuri în noaptea de joi spre vineri, 18 iunie, împotriva țintelor mișcării islamiste Hamas în Fâșia Gaza. IDF (forțele armate israeliene) a declarat că avioanele sale au vizat pozițiile Hamas ca represalii pentru atacurile cu baloane incendiare de joi, trimise din enclava palestiniană.

Atacurile cu baloane incendiare au fost declanșate în urma unui marș controversat al extremei drepte israeliene în Ierusalimul de Est ocupat.

După loviurile israeliene, militanții brigăzii al-Qassam, aripa armată a Hamas, au „tras cu mitraliere” asupra satelor israeliene din jurul Fâșiei Gaza și a dronelor care patrulau la înălțime.

Dar pentru unii observatori, acest episod este un test menit să măsoare determinarea noului premier israelian Naftali Bennett și a guvernului său. De asemenea, arată că încetarea focului atârnă doar de un fir. Un fir atârnat de un balon umflat cu heliu și care transportă dispozitive explozive artizanale.

Lansate din Gaza și transportate pe teritoriul israelian de vânturile din Marea Mediterană, aceste baloane au apărut în peisaj în 2018 pe fondul unei serii de proteste și revolte de-a lungul frontierei Fâșiei Gaza. Cu timpul, au devenit o nouă amenințare de securitate pentru statul evreu, scrie France 24.

„Dacă cineva trimite baloane incendiare din Gaza, trebuie să tragem pentru a-l ucide. Tactic, trebuie să tragem asupra celor care trimit baloane incendiare din Gaza”, a declarat Naftali Bennett în octombrie 2018, când era ministrul Educației.

„Lahav Or”, răspunsul laser al Israelului

Guvernul israelian a încercat mai multe metode pentru a preveni trimiterea acestor baloane pe teritoriul evreu, inclusiv lovituri care vizează direct grupurile aflate în spatele dispozitivelor, fără a pune capăt practicii.

În timp ce industriile militare și de apărare israeliene au fost mobilizate pentru a găsi răspunsuri tehnologice la fenomen, în cele din urmă au fost trei ingineri din sectorul privat cei care, împreună cu cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion, au dezvoltat un sistem laser, 90% eficient.

Denumit „Lahav Or” (lamă de lumină) laserul a reușit, din 2020, să atingă ținte situate până la doi kilometri distanță, ceea ce îi permite să doboare baloane și zmee, înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul israelian

author avatar
Tudor Borcea
370 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger