AcasăȘTIRI EXTERNEGaz. Texas restricționează fracturarea hidraulică: provoacă cutremure repetate

Gaz. Texas restricționează fracturarea hidraulică: provoacă cutremure repetate

Gaz. Texas restricționează fracturarea hidraulică: provoacă cutremure repetate

Extragerea gazului natural prin această metodă este criticată și pentru că generează seisme îngrijorătoare.

Texas, marele stat din sudul SUA, cunoscut mai mult pentru subsolurile sale bogate în hidrocarburi decât pentru politicile sale ecologice, a luat decizia de a limita fracturarea hidraulică în vest, până la o notificare ulterioară.

Fracturarea hidraulică, mai cunoscută și sub denumirea sa engleză „fracking”, este o metodă necesară pentru extragerea gazelor naturale prezente în soluri slab permeabile, cum ar fi gazele de șist.

O metodă controversată

Acesta constă în forarea la adâncime mare și apoi în injectarea unui fluid sub presiune foarte mare, care creează microfracturi în sol și eliberează gazul. Acesta din urmă se ridică apoi la suprafață și poate fi astfel recuperat.

În plus față de riscul de poluare a apei și de scurgeri de gaze în atmosferă, această tehnică, interzisă de exemplu în Franța, dăunează structurii geologice aflată sub puțuri de injecție și crește riscul de cutremure.

„Din februarie 2020, șase cutremure de magnitudine 3,5 sau mai mare au fost resimțite în Bazinul permian”, a declarat recent Railroad Commision of Texas (RRC), agenția federală responsabilă cu reglementarea industriilor de petrol și gaze din stat.

Bazinul permian (numit și bazinul West Texas) este un mare bazin sedimentar din vestul Texasului, bogat în petrol și gaze naturale. Datorită importanței sale economice, este una dintre cele mai bine studiate regiuni geologice din lume.

Forări la kilometri adâncime

Aceste cutremure repetate îngrijorează din ce în ce mai mult locuitorii din zone bogate în gaze de șist. Prin urmare, RRC a decis ca, până la o notificare ulterioară, nici un permis de extracție prin fracturare hidraulică nu va fi emis în acest bazin sedimentar de 220.000 de kilometri pătrați (aproape o treime din suprafața din Texas, care acoperă 696,241 km pătrați).

Puțurile autorizate, dar care nu au fost încă puse în funcțiune, trebuie să își suspende activitatea, scrie Slate.

În plus, cele 76 de puțuri deja în funcțiune trebuie să se limiteze la o extracție de maximum 10.000 de barili pe zi și să furnizeze date exacte despre injecțiile lor în fiecare lună către RRC, precum și istoricul extracției lor din 2019.

Sute de zguduiri

Companiile energetice sapă uneori câțiva kilometri adâncime pentru a ajunge la zone bogate în gaze. Cu toate acestea, la astfel de adâncimi, riscă, de asemenea, să întâmpine falii geologice, să perturbe plăcile tectonice și să provoace activități seismice periculoase.

În martie 2020, un cutremur cu magnitudinea de 5 a zguduit Texasul până în El Paso, la 281 de kilometri de epicentrul său.  În 2015, înainte de a lua măsuri, Oklahoma a cunoscut aproape 900 de cutremure de magnitudine 3 sau mai mare. Înainte de 2009, statul a suferit de doar unul sau două cutremure pe an.

author avatar
Tudor Borcea