AcasăȘTIRI EXTERNEGaz rusesc pentru Europa / Kremlinul: Ori plătiți în ruble, ori nimic!

Gaz rusesc pentru Europa / Kremlinul: Ori plătiți în ruble, ori nimic!

Kremlinul a insistat marți, 29 martie, asupra plății în ruble pentru gazul rusesc livrat în Europa, respingând criticile din partea G7, în vreme ce occidentalii și rușii intensifică sancțiunile și contrasancțiunile după ofensiva rusă în Ucraina.

„Nimeni nu va livra gaz gratuit. Este pur și simplu imposibil. Și nu puteți plăti decât în ruble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

G7: „Plata în ruble este inacceptabilă”

„Situația s-a schimbat în contextul unui război economic purtat (de occidentali) împotriva Rusiei”, a subliniat el, „companiile care comandă gaz rusesc trebuie să trebuie să înțeleagă acest lucru”, a adăugat el.

Ca represalii pentru sancțiunile europene adoptate după ofensiva rusă din Ucraina, președintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Rusia va accepta doar ruble ca monedă de plată pentru livrările de gaz către UE, acordând autorităților ruse o săptămână pentru a elabora un nou sistem de reglementare a tranzacțiilor în ruble.

Luni, țările G7 au declarat că plata în ruble pentru gazul rusesc este „inacceptabilă”, conform unui anunț al ministrului german al Economiei, Robert Habeck, care a cerut companiilor în cauză „să nu răspundă cererii lui Putin” și a calificat Rusia drept „furnizor nesigur”.

„Rusia a fost, rămâne și va rămâne întotdeauna un furnizor de încredere de hidrocarburi”, a replicat Peskov, marți, scrie France 24.

Joi, guvernul rus, Banca Centrală și gigantul rus al gazelor Gazprom urmează să-i prezinte lui Vladimir Putin un raport privind instituirea sistemului de plăți cu ruble.

Gazul rusesc este crucial pentru UE, care caută încă de la începutul ofensivei ruse în Ucraina să găsească mijloacele de a scăpa de această dependență.

Decizia de a trece la facturarea cu ruble permite Rusiei să-și susțină moneda națională, care a fost afectată de sancțiuni, dar o va priva țara de o sursă foarte importantă de valută străină. Totuși, aceasta implică o revizuire a contractelor de furnizare existente.

author avatar
Tudor Borcea
334 afisari

5 COMENTARII

  1. Încălcarea contractelor semnate de către ruși este tot atât de legală pe cât sunt sancțiunile puse de lumea anglosaxonă Russiei. Sancțiunile pe ce regulă a dreptului se bazează? Pe constipația bidonului.

  2. Agresiunea se pedepsește, idiotule. Când quasi totalitatea statelor îți spune acești beat, în speță agresor, e timpul să închizi taraba. Când mai aliați doar Eritreea, Siria, Bielorusia și mai ales Coreea de Nord, ceva e strâmb de tot în abordarea realităților lumii. Adică sancțiunile sunt pe deplin justificate. Și produc efecte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger