AcasăȘTIRI EXTERNEGaz pe focul inflației. Record sumbru în Europa

Gaz pe focul inflației. Record sumbru în Europa

Creşterea record a preţului energiei – gaze, petrol, electricitate –  a majorat în februarie rata inflaţiei în zona euro mai mult decât s-a raportat iniţial, adăugându-se dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice ale războiului Rusiei în Ucraina sunt ridicate.

Prețurile de consum au crescut cu 5,9% luna trecută, iar cele la energie cu 32%, potrivit datelor Eurostat publicate joi.  Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Comparativ cu un an în urmă, rata inflaţiei în zona euro era de 0,9%.

Raportul vine în momentul în care președintele BCE, Christine Lagarde, și-a reiterat angajamentul de a adopta o abordare graduală pentru a pune capăt achizițiilor de active la scară largă și a crește ratele dobânzilor.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a crescut în februarie până la 6,2%, de la 5,6% în ianuarie. În rândul statelor membre,  cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Lituania (14%), Estonia (11,6%) şi Cehia (10%), iar cele mai reduse în Malta şi Franţa (ambele cu 4,2%), Portugalia, Finlanda şi Suedia (toate cu 4,4%). România a raportat o rată în creștere, de la 6,7% până la 7,2%.

În timp ce preţul energiei ar urma să crească din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, inflaţia va accelera şi mai mult în următoarele luni, avertizează analiştii, şi s-ar putea situa în medie la 5% sau mai mult anul acesta.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
285 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai Arahat, bai Goldstein aka Aurescu jidanul, bai Gheorghitza Muitza, bai Rafilstein aka Prafila, unde peesda mami voastre a a disparut asa rapid virusul chinezesc, zici ca a dezertat de pe frontul de est !! Bai trzukalarilor de nazisti de rahat, vedeti ce liber e aici prin sectia de comentarii, poti sa zici chiar ce vrei, daca stii si cum sa o faci !! Dar daca esti un iepuras de postak bosketar ca anonim sui mihnea, aia 2 ratati isi iau tot timpul numai cate 1 mare pwula in gura !! Ha ha ha 🙂 Bai, globalistii astia criminali isi bat joc in continuare de 2 ani, din 2020 de toti sclavetii lor pe care i-au pus sa faca genocidul planetar, de parca toti ar fi asa de cobai retardati ca ei !! Ha ha ha 🙂 Hai ca nu mai e mult, si voi fi aici toti cei 4 Calareti ai Apocalipsei, 2 deja s-au aratat, si anume Plandemia si Razboiul, mai urmeaza sa apara pe scena si Foametea si Moartea, atunci o sa fie numai joc si voie bune peste tot !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger