AcasăȘTIRI EXTERNEGata cu vesela din plastic de unică folosință. Când va intra în...

Gata cu vesela din plastic de unică folosință. Când va intra în vigoare interdicția

Gata cu vesela din plastic de unică folosință. Când va intra în vigoare interdicția / Foto: printscreen

Anglia va interzice vesela din plastic de unică folosință. Măsura, care va intra în vigoare în octombrie, se va aplica farfuriilor, tacâmurilor, bolurilor și tăvilor din plastic de unică folosință, precum și anumitor tipuri de pahare sau ambalaje din polistiren.

Anglia urmează exemplul UE și al vecinilor săi scoțieni și galezi. Londra a decis să interzică în Anglia, începând cu luna octombrie, vesela din plastic de unică folosință, a anunțat sâmbătă, Departamentul pentru Mediu și Agricultură (Defra).

2,7 miliarde de tacâmuri de unică folosință pe an

De asemenea, vor fi interzise farfuriile, tacâmurile, bolurile și tăvile din plastic de unică folosință, precum și anumite tipuri de pahare sau ambalaje din polistiren, în special în distribuitoarele automate, restaurante, hoteluri și magazinele ce vând mâncare la pachet. Aceste măsuri au fost luate în urma unei consultări publice care a arătat un sprijin puternic pentru eliminarea acestor articole de pe piață.

Potrivit Defra, în Anglia se folosesc 2,7 miliarde de tacâmuri de unică folosință pe an și doar 10% dintre acestea sunt reciclate. Companiile care nu respectă interdicția vor fi amendate, iar în cazul unor infracțiuni repetate, se poate aplica o sancțiune penală, informează Le Monde.

„Sunt mândră de eforturile noastre” de a limita poluarea cu plastic și de a proteja oceanele, a declarat ministrul Mediului, Therese Coffey, citând interdicția deja în vigoare privind „microbilele, paiele, bețișoarele de amestecat băuturi și bețișoarele pentru curățat urechile cu vată din bumbac” din plastic. Ea a adăugat că taxarea pungilor de plastic a dus la o scădere cu 97% a vânzărilor acestora în marile supermarketuri.

Cu toate acestea, interdicția nu se va aplica farfuriilor, tăvilor și bolurilor utilizate ca ambalaj în „mâncăruri și alimente preambalate pentru autoservire”. Guvernul are în vedere măsuri suplimentare privind șervețelele, filtrele de cafea și pliculețele.

Vesela din plastic de unică folosință a fost deja interzisă în UE din iulie 2021, iar guvernele scoțian și galez au luat măsuri similare anul trecut.

ONG-ul de mediu Greenpeace a salutat interzicerea „anumitor articole” fabricate din plastic, dar a declarat că „suntem inundați de plastic și această decizie este ca și cum am lua un mop în loc să închidem robinetul”. Într-un comunicat, orgganizația a adăugat că „avem nevoie ca guvernul să adopte o strategie semnificativă de reducere a plasticului, cu obiective și sisteme de reutilizare” a recipientelor.

„Este timpul să nu mai facem jocul lobbyiștilor, să nu mai promovăm soluții false și să nu mai aruncăm deșeurile noastre de plastic în țările care sunt cel mai puțin responsabile pentru criza climatică”, Greenpeace.

author avatar
Tudor Borcea
312 afisari

1 COMENTARIU

  1. Riscuri refolosire farfurii si pahare?
    Contaminare cu germeni, consum de apa calda si rece si detergenti la greu.Mai multa poluare.
    La reciclare nu s au gandit?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger