AcasăȘTIRI EXTERNEGata cu războiul comercial? Gazul american, bun pentru China

Gata cu războiul comercial? Gazul american, bun pentru China

Principalele companii chineze de energie poartă discuții avansate cu exportatorii americani pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate pe termen lung (GNL), în contexul creșterii prețurilor gazelor și lipsa electricității interne.

Potrivit unor surse Reuters, cel puțin cinci firme chineze, printre care Sinopec Corp și China National Offshore Oil Company (CNOOC) și distribuitori de energie locali, susținuți de guvern, precum Zhejiang Energy, sunt în negocieri cu exportatorii americani, în principal Cheniere Energy.

Aceste negocieri ar putea duce la la tranzacții în valoare de zeci de miliarde de dolari, care ar marca o creștere a importurilor Chinei de GNL din Statele Unite în următorii ani.

La apogeul unui război comercial chino-american din 2019, comerțul cu gaze s-a oprit pe termen scurt. Facilitățile de export de GNL pot dura ani de zile pentru a fi construite și există mai multe proiecte în America de Nord în lucru.

Discuțiile cu furnizorii americani s-au accelerat în ultimele luni, pe fondul uneia dintre cele mai mari crize de combustibil din ultimele decenii. Prețurile gazelor naturale din Asia au crescut de cinci ori în acest an, provocând temeri de lipsă a aprovizionării în timpul iernii.

“Tendința recentă a prețurilor gazelor a schimbat mentalitatea companiilor energetice chineze – sunt toate sub presiune pentru a menține securitatea aprovizionării și regretă că nu au semnat suficiente contracte pe termen lung”, a declarat o sursă din Beijing.

Noile achiziții vor consolida poziția Chinei drept cel mai mare cumpărător  mondial de gaz lichefiat, preluând poziția  de la Japonia anul acesta.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.807 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger