AcasăȘTIRI EXTERNEGata cu poluarea? Companiile europene trec pe cărbune

Gata cu poluarea? Companiile europene trec pe cărbune

Nu au de ales: în contextul creșterii amețitoare a prețurilor gazelor naturale, tot mai multe companii europene de utilități folosesc cărbune pentru a genera electricitate. Tocmai într-un moment în care continentul încearcă să elimine combustibilul poluant.

E adevărat, costurile cărbunelui şi  certificatelor de poluare au crescut în ultimele luni în Europa, dar nu se compară cu explozia prețurilor la gazele naturale.

Preţul de referinţă la certificatele de poluare tranzacţionate în cadrul schemei ETS s-a dublat de la începutul anului iar cotaţiile futures la cărbune au înregistrat şi ele o creştere de peste 100%. Cu toate acestea, cotaţiile la gaze pe piaţa angro din Olanda sunt de aproape patru ori mai mari în prezent comparativ cu situaţia de la începutul anului, notează Reuters.

În ultimii doi ani costurile pentru termocentralele pe gaze naturale au fost mai mici decât pentru termocentralele pe cărbune, dacă sunt incluse şi costurile cu certificatele de poluare, însă acest lucru s-a schimbat începând din luna iulie a acestui an.

Prin urmare, Germania, Polonia sau Grecia folosesc lignitul, un combustibil ieftin,dar care în ultimii ani a fost scos de pe piaţă de creşterea costurilor cu certificatele de poluare. Cele trei țări sunt printre marii producători de cărbune ai Europei.

În următoarele trimestre, cărbunele ar urma să rămână mai convenabil în mixul combustibililor decât gazele naturale, susţine Silvia Messa, analist la firma de consultanţă energetică Volue.

Preţurile la electricitate pentru perioada următoare în Germania şi Franţa s-au dublat în acest an, ceea ce a provocat discuţii cu privire la intervenţia pe piaţă pentru a stabiliza preţurile pentru consumatori.

În Marea Britanie, creşterea preţurilor la gaze naturale a determinat o trecere la petrol, în condiţiile în care cărbunele are o pondere de doar 2% în energie iar ţara riscă să se confrunte cu probleme în aprovizionarea cu electricitate la iarnă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.319 afisari

8 COMENTARII

  1. ABERATIILE VERZILOR AU PUS ECONOMIILE TARILOR PE CHITUCI .IDIOTII NOSTRI AU OPRIT MINTIA FARA SA JUDECE MACAR CAT O GAINA .AZI AR TREBUI SCUIPATI IN PUBLIC .
    ORCE RETINERE IN LUAREA UNOR MASURI PRIVIND SABOTAREA ENERGETICA A TARII ESTE O DOVADA DE CARDASIE CU TEMBELII CE SE PRETIND GUVERNANTI .

  2. Verzii sînt fraierii de servici, nu ei sînt în spatele prostiilor cu energiile greșit numite verzi. E vorba de sărăcirea oamenilor prin scumpirea energiei proiect la care toate guvernele pun botul.

  3. Sa nu mai minta atunci ai nostrii ca nu se poate si sa lase oamenii sa munceasca, ipocritii ue trebuie sa interzica taierea padurilor prima contra poluarii!!!

  4. ,,Ma voi implica mai activ in combaterea poluarii”spunea plavanulSi s a implicat A oprit capacitati pe carbune iar romanul va tremura in case fara apa calda si calduraIn sensul opus Polonia Germania si Grecia deschid noi unitati de minerit Stiti ce merita alogenul ?Un glonte in cap !

  5. & Dacă arderea de combustibili fosili, lichizi, gazoși, care s-ar fi format în urmă cu mii și milioane de ani așa cum au stabilit specialiștii, ar împrăștia în atmosferă și informațiile despre mediu din perioada formării în sol a combustibililor ce se ard , imformații ce ar include și dezastrele și condițiile de mediu din perioada când acei combustibili s-au format, acele informații fiind reincluse în ciclurile naturale actuale, ?

  6. De ce ati lipsit de la ora de chimie ?Daca nu chiuleati ati fi stiut ca dintr-o singura molecula de metan rezulta o molecula de CO2, dintr-o molecula de etan rezulta 2 molecule de CO2 asa ca la ardere se formeaza CO2 cu mult spor , mai ales ca majoritatea gazelor naturale NU sunt formate numai din metan (exceptie podisul Transilvaniei) .Ia scrieti ecuatia de ardere a carbonului sa vedeti ca va rezulta o amarata de molecula de CO2, daca ati avea carbon pur (adica grafit !). In cazul carbunelui rezulta chiar mai putin ! Exista tehnologii de prelucrare si ardere a carbunelui extrem de curate, dar costul masurilor de epurare este mare, de aceea nu sunt aplicate pe scara larga. Daca insa pretul gazelor va urca in inaltul cerului, s-ar putea sa vedem ca este mai economic si mai sanatos sa ardem carbune cu tehnologiile integrate de gazeificare si ardere cu epurare avansata. Oricum, combustibilii fosili sunt surse epuizabile si aici intra si gazele naturale (!) si de aceea ar trebui ca omenirea sa caute alte tehnologii de obtinere a energiei termice si electrice , asa numitele tehnologii neconventionale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger