AcasăȘTIRI EXTERNEGardienii Revoluției din Iran, pe lista organizațiilor teroriste. Bruxelles se bâlbâie să...

Gardienii Revoluției din Iran, pe lista organizațiilor teroriste. Bruxelles se bâlbâie să ia o decizie

Gardienii Revoluției din Iran, pe lista organizațiilor teroriste. Bruxelles se bâlbâie să ia o decizie / Foto: printscreen

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat, luni că cele 27 de țări nu pot decide în acest moment să includă Gardienii Revoluției din Iran, armata ideologică a republicii islamice, pe lista lor neagră.

„Este un lucru care nu poate fi decis fără o instanță. Este nevoie de o decizie a instanței”, a explicat Josep Borrell.

Bâlbâială la Bruxelles

„Nu poți spune: Te consider un terorist pentru că nu te plac. Acest lucru trebuie făcut atunci când o instanță dintr-un stat membru emite o declarație juridică, o condamnare concretă”, a spus Josep Borrell, în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE.

Iran i-a avertizat pe europeni încă de când eurodeputații au adoptat, săptămâna trecută, o rezoluție prin care cer UE să includă Gardienii Revoluției pe lista „organizațiilor teroriste” a UE.

„Trebuie să discutăm despre posibilitățile legale” de a pune Gardienii Revoluției pe lista organizațiilor teroriste, a declarat șefa diplomației Germaniei, Annalena Baerbock.

Dar, întrucât este „mai mult decât complex”, UE a ales pentru moment să pună oficialii Gardienilor Revoluției pe lista persoanelor sancționate de UE pentru încălcarea drepturilor omului, a explicat ea.

Luni, miniștrii de externe ai UE au adăugat 37 de persoane sau entități iraniene implicate în reprimarea protestelor din această țară pe lista de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului.

Uniunea Europeană a impus deja o înghețare a activelor și o interdicție de acordare a vizelor pentru peste 60 de oficiali și entități iraniene din cauza represiunii protestelor.

Franța a denunțat „politica de ostatici ai statului” practicată de autoritățile iraniene prin reținerea a numeroși cetățeni europeni. „Este timpul să reflectăm ca europeni asupra răspunsurilor care trebuie date” la această situație, a declarat ministrul francez de Externe, Catherine Colonna.

„Din ce în ce mai mulți cetățeni europeni sunt reținuți, iar această situație este total inacceptabilă”, a declarat la rândul său omologul său belgian Hadja Lahbib. „Este important să transmitem un mesaj clar și ferm autorităților iraniene”.

author avatar
Tudor Borcea