AcasăȘTIRI EXTERNEGardienii Revoluției din Iran au capturat mega-drona Marinei SUA - VIDEO

Gardienii Revoluției din Iran au capturat mega-drona Marinei SUA – VIDEO

Echipată cu senzori, radare și camere de luat vederi, drona US Navy se afla în apele internaționale din Golf și colecta date de navigație.

O navă iraniană a capturat o dronă a Marinei americane, dar a eliberat-o după ce o navă de patrulare și un elicopter american au fost trimise la fața locului, a declarat marți Pentagonul.

Navă trimisă pentru a intimida Iranul

Comandamentul Central al Flotei a 5-a a SUA a declarat că o navă de sprijin a Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, Shahid Baziar, a fost văzută remorcând drona maritimă Saildrone Explorer, cu o lungime de șapte metri, în noaptea de 29-30 august.

Echipată cu senzori, radare și camere de luat vederi, drona maritimă americană se afla în apele internaționale din Golf și colecta date de navigație, precum și date nespecificate, a precizat Flota a 5-a într-un comunicat.

Când nava iraniană a fost observată tractând drona, forțele americane au desfășurat o navă de patrulare care opera în apropiere și un elicopter MH-60 Sea Hawk cu baza în Bahrain, informează BFM TV.

Desfășurarea lor a făcut ca nava iraniană „să deconecteze linia de remorcare și să părăsească zona aproximativ patru ore mai târziu”” fără alte incidente, a precizat Flota a 5-a.

Acțiunile Iranului au fost „nejustificate și neconforme cu comportamentul unei forțe maritime profesioniste”, a declarat viceamiralul american Brad Cooper.

Saildrone Explorer are o aripă rigidă în formă de pânză, înaltă de cinci metri, și este dotată cu panouri solare. Astfel, drona marină este propulsată pe apă cu ajutorul energiei solare și eoliene și poate fi trimisă în misiuni de până la un an, fiind operată de la distanță.

Acesta poate colecta o gamă largă de date oceanice, meteorologice și de navigație, precum și informații strategice.

author avatar
Tudor Borcea
2.017 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...