AcasăȘTIRI EXTERNEGardienii Revoluției din Iran amenință UE. „Vă trageți singuri un glonț în...

Gardienii Revoluției din Iran amenință UE. „Vă trageți singuri un glonț în picior”

Gardienii Revoluției din Iran amenință UE. „Vă trageți singuri un glonț în picior” / Foto: printscreen

Parlamentul European a aprobat, miercuri, un text prin care se solicită Uniunii Europene să desemneze Gărzile Revoluționare drept organizație teroristă. Teheranul a reacționat avertizând Bruxelles-ul.

Parlamentul European a cerut, miercuri, Uniunii Europene să desemneze Gardienii Revoluției din Iran drept organizație teroristă, pentru reprimarea protestelor antiguvernamentale, precum și pentru livrarea de drone către Rusia pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

„Vă trageți singuri un glonț în picior”

Într-un text susținut de majoritatea deputaților europeni, Parlamentul European a condamnat „reprimarea brutală de către Iran și Corpul Gardienilor Revoluției a demonstrațiilor care au urmat morții lui Mahsa Amini după arestarea sa violentă, precum și abuzurile și relele tratamente aplicate de „poliția morală” iraniană”.

Textul solicită UE să desemneze Gardienii Revoluției drept organizație teroristă „având în vedere activitățile sale teroriste, reprimarea demonstranților și livrările de drone către Rusia”, informează France 24.

O astfel de decizie ar însemna că apartenența la Gardienii Revoluției ar fi considerată o infracțiune de către UE și că bunurile deținute de organizație în țările blocului comunitar ar fi înghețate.

Uniunea Europeană „își trage singură un glonț în picior” cu o astfel de decizie, a avertizat, joi, ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, potrivit presei de stat iraniene.

Într-un mesaj adresat Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell, acesta a avertizat: „Am spus în repetate rânduri că Gardienii Revoluției sunt o organizație oficială și suverană al cărei rol este central pentru garantarea securității Iranului. Măsurile luate de Parlamentul European pentru a include organizația pe lista organizațiilor teroriste sunt, într-un fel, un glonț în picior pentru Europa însăși”.

Tensiuni între Bruxelles și Teheran

Legăturile dintre UE și Iran s-au deteriorat în ultimele luni, pe măsură ce negocierile pentru relansarea acordului din 2015 privind programul nuclear iranian au intrat în impas. UE a devenit din ce în ce mai critică față de reprimarea protestelor din Iran, în condițiile în care zeci de persoane arestate în timpul demonstrațiilor din ultimele luni au fost condamnate la moarte, iar unele au fost executate.

Un val de proteste a zguduit Republica Islamică de la moartea în arest, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată pentru că purta „haine nepotrivite” în conformitate cu codul vestimentar islamic strict al femeilor din Iran.

author avatar
Tudor Borcea