AcasăȘTIRI EXTERNEGadgeturile spionilor KGB, scoase la licitație în Beverly Hills

Gadgeturile spionilor KGB, scoase la licitație în Beverly Hills

Dinți falși cu cianură, aparate foto sub forma unui pachet de țigări…casa americană  Julien’s Auctions organizează vânzarea acestor dispozitive din arsenalul serviciilor secrete sovietice.

Aparatele foto miniaturale făceau furori în rândul spionilor KGB în perioada Războiului Rece. Puteau fi ascunse în orice obiect vestimentar:  poşete elegante, catarame de curea, perii de pantofi, inele, sau chiar cravate. O altă piesă de rezistență din panoplia agenților ruși o reprezintă microfoanele, mascate în  scrumiere, stilouri şi farfurii din porţelan. Specializată în ”cultură pop” şi în obiecte care au aparţinut unor celebrităţi sau legate de lumea muzicii, sportului şi a cinematografului, Julien’s Auctions face cu prilejul acestei licitaţii ”un salt pe piaţa de vânzări istorice şi aşteaptă colecţionarii din lumea întreagă”, a declarat pentru Le Monde, Kody Frederick, unul dintre managerii de vânzări. “Mulți doresc să cumpere piese unice, specifice unei perioade în care digitalul nu exista.”Oamenii care au creat aceste obiecte au fost cu adevărat pionieri ai miniaturizării”, explică el, comparând „un telefon mobil uriaș” scos la vânzare, „gros cât șase cărămizi” și destinat să fie folosit din mașină, cu smartphone-urile actuale.

Umbrela mortală

Printre exponate se află și o replică a unei umbrele cu vârful otrăvit cu care a fost ucis scriitorul disident bulgar Georghi Markov, asasinat la Londra în 1978. Această celebră ”umbrelă bulgară” a fost estimată la o sumă cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de dolari. Emblematici în filmele de spionaj, dinţii falşi cu cianură au existat şi în realitate. Erau concepuţi pentru a se sparge atunci când muşcau într-un unghi anume, iar agenţii capturați puteau să-și pună capăt vieții pentru a evita să fie torturaţi şi să dezvăluie informaţii compromiţătoare. Un exemplar va fi pus în vânzare în Beverly Hills la un preţ estimat între 800 şi 1.200 de dolari. Deşi au fost anunţate iniţial şi alte instrumente cu potenţial mortal – un ruj şi un stilou cu care se putea trage gloanţe – nu au putut fi scoase la licitaţie, din cauza legislaţiei californiene privind armele de foc. Pasionaţii de spionaj mai pot alege obiecte care dispun de un compartiment pentru a ascunde microfilme sau alte documente: butoni, pantofi cu toc fals, monede goale pe interior sau ”capsule rectale”. O mare parte dintre dispozitivele care vor fi puse în vânzare pe 13 februarie, atât la sediul casei de licitaţii din Beverly Hills, precum şi online, au fost în posesia unor agenţi secreţi adevăraţi și au ajuns în Statele Unite după căderea blocului sovietic, la începutul anilor 1990. Au fost adunate pentru colecţia ”Muzeului KGB”, deschis la New York în ianuarie 2019, dar care şi-a închis apoi porţile din cauza pandemiei de coronavirus.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger