AcasăȘTIRI EXTERNEG7 și războiul cârnaților între Emmanuel Macron și Boris Johnson

G7 și războiul cârnaților între Emmanuel Macron și Boris Johnson

G7 și războiul cârnaților între Emmanuel Macron și Boris Johnson

Cârnații englezi împotriva cârnaților din Toulouse: Londra a cerut duminică „respect” din partea europenilor după o discuție între Emmanuel Macron și Boris Johnson în marja summit-ului G7, cu privire la consecințele Brexitului în Irlanda de Nord.

Potrivit The Daily Telegraph, președintele francez l-a enervat pe locatarul din 10 Downing Street sugerând că Irlanda de Nord nu face parte pe deplin din Marea Britanie.

Potrivit cotidianului britanic, Boris Johnson l-a întrebat pe Emmanuel Macron ce ar crede dacă nu ar fi posibil să fie expediați în mod liber cârnați de la Toulouse la Paris, cu referire la controalele presupuse a fi stabilite în marea Irlandei asupra unor bunuri, inclusiv cârnați, trimise din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Președintele francez a răspuns atunci că comparația lui Johnson nu a fost bună, Toulouse și Paris făcând parte din aceeași țară, la care șeful guvernului britanic a răspuns, surprins de replica lui Macron, că același lucru este valabil și pentru Irlanda de Nord, scrie Reuters.

Problema fluxurilor comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, care are frontieră terestră cu Irlanda, țară UE, este una spinoasă iar Bruxelles și Londra caută fără succes o rezolvare care să mulțumească ambele părți.

„Ceea ce a spus președintele a fost că Toulouse și Paris se află pe o unitate teritorială geografică iar Irlanda de Nord se află pe o insulă”, a nuanțat, duminică, Palatul Elysee.

„Președintele a dorit să sublinieze că situația este diferită și că nu este potrivit să se facă acest tip de comparație”, a adăugat președinția franceză.

„El a reamintit că ieșirea Marii Britanii din UE a fost o decizie britanică și că acum trebuie să se țină de cuvânt. Președintele a orientat apoi conversația în jurul temelor cheie ale summit-ului G7”.

Europenii, certați de ministrul britanic de Externe

Ministrul britanic de Externe a criticat, duminică, „diverse personalități europene” pentru că consideră Irlanda de Nord ca o țară separată de Regatul Unit.

„Diferite personalități europene, aici, la Carbis Bay, dar sincer, de câteva luni și chiar ani, au caracterizat Irlanda de Nord ca fiind un fel de țară separată și acest lucru este greșit. Este o incapacitate de a înțelege faptele” a spus Dominic Raab la BBC. „Trebuie puțin respect”, a adăugat el.

Măsurile post-Brexit adoptate pentru Irlanda de Nord ar trebui să „păstreze” pacea din provincie, evitând întoarcerea unei frontiere dure cu Republica Irlanda vecină, membră a UE, dar au provocat frământări politice și chiar ciocniri violente la începutul lunii aprilie.

Catolicii naționaliști doresc o unificare cu Irlanda dar unioniștii protestanți vor să rămână în Marea Britanie.

author avatar
Tudor Borcea
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger