AcasăȘTIRI EXTERNEG7 lansează un plan mondial de infrastructură pentru a contracara China

G7 lansează un plan mondial de infrastructură pentru a contracara China

G7 lansează un plan mondial de infrastructură pentru a contracara China/ Foto: Facebook

Liderii G7 și-au arătat unitatea, sâmbătă 12 iunie, în a doua zi a summit-ului din Cornwall (Marea Britanie), pentru a concura vastul plan al Chinei, „Noile drumuri ale mătăsii”.

Ziua de sâmbătă a fost o nouă oportunitate pentru președintele american Joe Biden de a-și uni aliații în fața provocărilor puse de Beijing și Moscova.

„America s-a întors?”, au întrebat jurnaliști în timpul primei întâlniri dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și omologul său american. „Întrebați-l”, a răspuns Joe Biden, înainte ca Emmanuel Macron să răspundă: „Cu siguranță”.

Cei doi lideri au promis o strânsă cooperare strânsă în fața Chinei și a Rusiei. Și un oficial american a vorbit despre o „convergență în creștere” asupra Chinei în cadrul G7.

Liderii G7, alături de omologii lor din Coreea de Sud, Africa de Sud și Australia, au afișat un front comun în ciuda divergențelor amare dintre europeni și britanici cu privire la Brexit.

„Reconstruiește o lume mai bună”

Front afișat prin lansarea unui vast plan global de infrastructură pentru țările defavorizate, la inițiativa SUA, pentru a concura cu „Noile drumuri ale mătăsii” înființate de Beijing, în America Latină, în Africa sau în Asia.

Planul G7, numit „Reconstruiește o lume mai bună” ar trebui să ajute aceste țări să se refacă după pandemie, concentrându-se pe climă, sănătate, tehnologie digitală și lupta împotriva inegalităților, potrivit Casei Albe.

Este o inițiativă de a elibera sute de miliarde de dolari atât din industria guvernamentală, cât și din cea privată pentru țările în curs de dezvoltare care ar putea fi înclinate să obțină finanțare din China.

Țările G7 au criticat Beijingul pentru că a îndatorat țările cu ofertele sale de împrumuturi în cadrul planului „Noilor drumuri ale mătăsii” (Belt and Road), privându-le de o mare parte din beneficiile oricărei noi infrastructuri sau investiții economice.

Casa Albă a refuzat să precizeze câți bani ar contribui SUA, spunând că încă negociază cu alte țări. Doar că SUA investesc deja miliarde de dolari în finanțarea infrastructurii de peste mări și intenționează să colaboreze cu Congresul pentru a face mai mult.

„Știm că este o nevoie imensă de infrastructură în Africa (…). Nu putem mulțumi să spunem doar că China se va ocupa de asta”, a declarat cancelarului german Angela Merkel.

Administrația americană estimează că sute de miliarde de dolari ar putea fi mobilizate, în special datorită sectorului privat.

Clima, Covidul și vaccinul

Casa Albă a confirmat, de asemenea, că G7 se angajează să nu mai subvenționeze centralele pe cărbune până la sfârșitul anului 2021, așa cum au promis miniștrii mediului în luna mai.

Și potrivit Washingtonului, liderii G7 au decis pentru prima dată să își alinieze obiectivele climatice pe termen scurt și lung pentru a respecta acordurile de la Paris privind încălzirea globală.

În ceea ce privesc problemele diplomatice, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat pe Twitter revenirea „solidarității” și „cooperării” în cadrul G7. O alianță necesară în fața Rusiei și a provocărilor de securitate pe care le prezintă Europei, a adăugat ea.

Liderii au prezentat, de asemenea, un plan de luptă împotriva viitoarelor pandemii, o inițiativă descrisă de Londra ca fiind „istorică”.

Este vorba despre reducerea timpului pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și diagnostice, cu speranța că lumea va fi pregătită în mai puțin de 100 de zile pentru a face față unei epidemii bruște.

Un alt aspect al planului se referă la o reformă pentru consolidarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Obiectivul nostru trebuie să fie vaccinarea a cel puțin 70% din populația lumii până la următorul G7 din Germania, anul viitor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferințe de presă online.

 

author avatar
Tudor Borcea
196 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger