Cauta

G20. Liderii economici au semnat „acordul istoric” privind impozitarea multinaționalelor

acord

G20. Liderii economici au semnat „acordul istoric” privind impozitarea multinaționalelor

Miniștrii de finanțe ai G20 au semnat, sâmbătă, la Summitul de la Veneția, acordul fiscal global. Reforma își propune să oprească multinaționalele să își transfere profiturile în paradisuri fiscale.

Cei mai buni lideri economici din lume s-au întâlnit și vineri, 9 iulie, pentru a discuta detalii cruciale despre ceea ce ar fi cea mai mare revizie a sistemului de politică fiscală internațională de un secol, lansând un cursă de trei luni pentru a obține un acord până la sfârșitul anului.

130 de țări au susținut un cadru conceptual pentru noul plan fiscal

Miniștrii finațelor au încheiat un acord, convenit de aproximativ 130 de națiuni, care urmărește să introducă un impozit internațional pentru companiile multinaționale și să stabilească o rată minimă de impozitare globală de 15%. Reforma, orchestrată de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, își propune să oprească multinaționalele să transfere profiturile în paradisuri fiscale.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

Acord istoric

„După mulți ani de discuții și dezvoltându-ne pe progresele realizate anul trecut, am obținut un acord istoric privind o arhitectură fiscală internațională mai stabilă și mai corectă”, au declarat miniștrii într-o declarație comună, potrivit Politico. Acordul ar putea primi acordul final abia în octombrie, la reuniunea liderilor G20 de la Roma.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat că acordul fiscal „fără precedent” este un „pas îndrăzneț” care părea puțin probabil în urmă cu câteva luni. „Aceasta este o victorie pentru echitatea fiscală, pentru justiția socială și pentru sistemul multilateral. Dar munca noastră nu este terminată. Avem timp până în octombrie să finalizăm acest acord. Sunt optimist că vom putea ajunge în acel moment și la un consens între toate statele membre ale Uniunii Europene cu privire la această problemă crucială”, a adăugat Gentiloni. Unele țări ale UE, precum Ungaria, se opun acordului.

Ultimele stiri

  • Investitorii au pariat greșit: spirala tarifelor amenință bursele europene
  • FACIAS: Viețile a mii de românce, puse în pericol după ce România a pierdut fondurile din PNRR pentru screeningul cancerului
  • Programul Bruxelles-ului pentru școli: fructe și legume „produse în Europa”
  • De ce ar avea Ucraina încredere în Trump?
  • Băncile centrale cumpără din ce în ce mai mult aur, direct din mine
  • Gratisul, reducerile și prietenia dezinteresată costă cel mai mult
  • Fenomenul Ianis Scutaru, adolescentul care a intrat în Cartea Recordurilor, s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Acțiunile Transgaz ar putea valora 51,9 lei după multiplii pieței
  • Trump Tower Bucharest: România, bună doar când e de vândut?
  • Comunicat de presă SC R CONCEPT STAND S.R.L.
  • Exit mobile version